Đề và đáp án môn Tiếng Anh thi tốt nghiệp THPT năm 2022

Thứ bảy - 16/07/2022 03:42
Đề và đáp án chính thức môn Tiếng Anh kỳ thi tốt nghiệp THPT năm 2022 của Bộ giáo dục và đào tạo.
BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022
MÔN TIẾNG ANH- MÃ ĐỀ THI: 404
Thời gian làm bài: 60 phút ( không kể thời gian phát đề)
 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1: A. blame             B. wrap               C. wave          D. take
Question 2: A. played            B. occurred         C. cycled        D. pointed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions.
Question 3: A. village            B. worker           C. hotel          D. student
Question 4: A. customer        B. document      C. relative      D. equipment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 5: My mom really loves the ____ handbag I gave her on her birthday.
A. big red American               
B. American red big
C. red American big              
D. red big American

Question 6: The ____ in the theatre gave the singer a long applause for her excellent performance.
A. audiences              
B. spectators              
C. watchers                
D. viewers

Question 7: They have been living here since they ____ married.
A. got                         
B. get                         
C. will get                  
D. is getting

Question 8: I picked up some holiday brochures ____ around the table at the travel agency.
A. lain                        
B. were lying              
C. lied                        
D. lying

Question 9: The party will begin ____
A. when all the guests were arriving              
B. by the time all the guests arrived
C. after all the guests had arrived                  
D. as soon as all the guests arrive.

Question 10: ____ you practise speaking English, the more fluent your English becomes.
A. More than              
B. The more               
C. The more than       
D. The better than

Question 11: Most of the houses in the neighbourhood ____ terrible damage in the fire.
A. conceived              
B. persevered             
C. perceived               
D. sustained

Question 12: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the ______
A. faint                       
B. sick                        
C. pale                        
D. dull

Question 13: The teacher tries her best to ____ sure that her students can understand her explanations.
A. keep                       
B. get                         
C. make                      
D. go

Question 14: You should ____ the form and hand it in as soon as possible.
A. give up                  
B. fill in                      
C. put up                    
D. go on

Question 15: A new restaurant in our district ____ two days ago.
A. opens                     
B. open                       
C. was opened           
D. have opened

Question 16: He will apply for a new job, ____?
A. will he                   
B. won’t he                
C. doesn’t he              
D. does he

Question 17: He lives in a small house ____ the city.
A. in                           
B. from                       
C. on                          
D. at

Question 18: ____ she studied hard, she couldn’t get a high score.
A. In spite of              
B. Although               
C. Despite                  
D. Because of

Question 19: In order to ____ soft skills, my brother has decided to attend a training course.
A. sharply                   
B. sharp                      
C. sharpen                  
D. sharpness

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.
Question 20: Tony is in a café.
– Tony: “Can I have a cup of coffee with ice?”         – Waiter: “_____________”
A. Don’t mention it, please                            
B. Sure. Wait a minute, please
C. Sorry for saying that                                 
D. It’s too hard

Question 21: Fiona and Lan are talking about hunting wild animals.
– Fiona: “I think hunting wild animals should be banned.”
– Lan: “_______Many wild animals are in danger of extinction.”
A. That’s for sure       
B. No problem            
CI disagree completely        
DYou’re

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in me underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22: If you want to become a famous music composer, you need to have talent and determination.
A. unknown               
B. well-known           
C. public                    
D. outstanding

Question 23: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him.
A. getting annoyed    
B. expressing doubt   
C. showing agreement           
D. becoming aware

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.
Question 24: Vietnamese women are expected to maintain traditional key values from young ages.
A. important               
B. amazing                 
C. clear                       
D. careful

Question 25: I would be grateful if you could tell me how to download this file from the website
A. fortunate               
B. amazed                  
C. thankful                 
D. interested

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30.
Imagine you are buying an apple in a supermarket. Which do you choose, one with a small brown mark or one without? Be honest – you’d go for the apple (26) _____ looks perfect. Supermarkets do this too, but on a much larger scale when buying fruit and vegetables from farmers. And what (27) ____ of the red with marks on them? They are thrown away. So are the ones that are a funny shape or size.
(28) _____ reason for waste is that people buy more food than they can eat and supermarkets do everything they can to encourage this, for example with offers like “Buy one, get one free”. Developed countries waste about 650 million tons of food each year and so do developing countries. (29) _____ the waste happens for very different reasons. As the world’s population grows, this problem will only (30) _____ so we need to take action urgently.
Question 26:
A. 
when          
B. who             
C. whose       
D. which

Question 27:
A.
 depends     
B. happens       
C. applies       
D. becomes

Question 28:
A.
 Other         
B. Many           
C. Few           
D. Another

Question 29:
A. 
Although   
B. As a result   
C. However   
D. For example

Question 30:
A. 
adjust         
B. worsen         
C. postpone   
D. improve

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35.
The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time. During the Middle Ages, traffic-free shopping areas were built in Middle Eastern countries to allow people to shop in comfort and, more importantly, safety. As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians.
The modern, traffic-free shopping street was born in Europe in the 1960s, when both city populations and car ownership increased rapidly. Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience. Many believed the time was right for experimenting with car-free streets, and shopping areas seemed the best place to start.
At first, there was resistance from shopkeepers. They argued that people would avoid streets if they were unable to get to them in their cars. When the first streets in Europe were closed to traffic, there were on noisy demonstrations, as many shopkeepers predicted they would lose customers.
With the arrival of the traffic-free shopping street, many shops, especially those selling those clothes, food and smaller luxury items, prospered. Unfortunately, shops selling furniture and larger appliances actually saw their sales drop. Many of these were forced to move elsewhere, away from the city centre.
 (Adapted from Complete IELTS)
Question 31: Which of the following can be the best title for the passage?
A. Shopkeepers Only                                     
B. A Need for Cashless Shopping
C. A Need for Street Shopping                      
D. Pedestrians Only

Question 32: According to paragraph 2, shopping became an unpleasant and unsafe experience due to pollution and ________.
A. the risks involved in crossing roads          
B. the decrease in car ownership
C. the appearance of car-free shopping areas
D. the experiment of car-free streets

Question 33. The word they in paragraph 3 refers to ________
A. shopkeepers           
B. cars                        
C. demonstrations                  
D. streets

Question 34: The word prospered in paragraph 4 is closest in meaning to ______.
A. widened                
B. succeeded              
C. constructed                       
D. enriched

Question 35: Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A. The modern, traffic-free shopping street was first built in the Middle East in the 1960s.
B. The idea of constructing traffic-free shopping areas is not a new one.
C. Shopkeepers were not happy with the construction of traffic-free shopping areas at first.
D. 2000 years ago, central Rome banned road traffic during the day to allow for the free movement of pedestrians.

Read the following passage and mark the letter A, B, C. or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.
Machines already perform a lot of tasks that were usually done by humans, such as building cars, doing complex calculations, and even marking exam papers. But now it seems that ever more intelligent machines are straying into areas where we never envisaged they would go. We have always taken pride in having a unique kind of intelligence that machines could never match, one which allows us to think of new ideas and produce creative and artistic works. But it seems that even here, computers are lining up to compete with us.
Machines can easily be trained to do the physical work of producing art. About ten years ago, a painting robot known as e-David was created at a university in Germany. And recently in New York, the painting “Portrait of Edmond de Belamy” has been auctioned for nearly half a million dollars. What made it a bit unusual was that the idea, and the image itself, was produced entirely by a computer. A group of young French artists gave instructions to the computer, aiming simply to show that computers can be creative.
Some artists are now working with computers to produce a new kind of art. Computer-generated works of art are certainly interesting, and make us think about the limits of what machines can and cannot do. But not everyone would accept that they qualify as art. Some enthusiasts would argue they do, and the collectors willing to pay high prices for these works would suggest there is definitely a market for computer art. Others, however, would disagree.
Many ‘real’ artists would claim that art is an expression of human intelligence and human emotions. More importantly, it is about a desire to communicate with other people. These things, they argue, are part of being human and can never be produced by a machine.
 (Adapted from Formule-Exam Trainer)
Question 36: Which of the following can be the best title for the passage?
A. Can Human Brains Work like Machines?            
B. Can Computers Become Artists?
C. World Famous Computer Artists                          
D. Artworks by Prominent Artists

Question 37: The word envisaged (hình dung) in paragraph 1 is closest in meaning to ________
A. prepared                
B. encouraged            
C. imagined               
D. experienced

Question 38: According to paragraph 2, the painting “Portrait of Edmond de Belamy” ________
A. was created by a computer                        
B. was painted ten years ago
C. was painted by some French artists          
D. was created by e-David

Question 39: The word unusual in paragraph 2 is closest in meaning to ________
A. strange                   
B. complicated           
C. simple                    
D. uneasy 

Question 40: The word they in paragraph 4 refers to ________
A. human emotions    
B. “real” artists          
C. other people          
D. these things

Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Humans are proud of possessing a unique are proud of possessing a unique kind of intelligence that enables them to be creative
B. Computers have been competing with humans in the creation of a new kind of art
C. The physical work of producing art can be learned by the computer with ease
D. People’s opinions are divided on whether computer-generated artworks quality as genuine art

Question 42: Which of the following can be inferred from the passage?
A. The market for computer art proves to be more competitive and profitable than profitable than that for human art.
B. Works of art created by computers have gradually satisfied humans’ desire to communicate with one another.
C. Artworks generated by computers are regarded by some as incapable of conveying human feelings.
D. It is a matter of time before human artists can outperform their computer counterparts.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 43: It is possible that he will not attend the meeting.
A. He needn’t attend the meeting.                 
B. He may not attend the meeting.
C. He must attend the meeting.                     
D. He shouldn’t attend the meeting.

Question 44: “My mum gave me some pocket money,” said Jerry.
A. Jerry said that his mum gives him some pocket money.
B. Jerry said that my mum gives me some pocket money.
C. Jerry said that his mum had given him some pocket money.
D. Jerry said that my mum gave me some pocket money.

Question 45: She last wrote to her pen pal 6 months ago.
A. She didn’t write to her pen pal for 6 months.       
B. She won’t write to her pen pal for 6 months.
C. She hasn’t written to her pen pal for 6 months.    
D. She has written to her pen pal for 6 months.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 46: The Tale of Tam and Cam use (A) to be one of her (B) favourite stories (C) when she was at (D) school.
Question 47: The new exhibition (A) centre in our town has attracted (B) many visitors because of their (C) unique collections (D) of visual arts.
Question 48: The principle of comprehensive (A) inputs states that the language provided (B) for students should go only a little beyond their current (C) experience and understanding (D).

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 49: It’s impossible for Laura to finish the report. You should help her.
A. Provided you help her, Laura wouldn’t have been able to finish the report.
B. Unless you help her, Laura won’t be able to finish the report.
C. Laura will be able to finish the report if you don’t help her.
D. But for your help, Laura would be able to finish the report.

Question 50: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects.
A. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects.
B. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects.
C. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects.
D. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects.

———The End———
 
ĐÁP ÁN ĐỀ THI TỐT NGHIỆP THPT MÔN TIẾNG ANH NĂM 2022
MÃ ĐỀ 404
1.B 2.D 3.C 4.A 5.A 6.D 7.A 8.A 9.D 10.B
11.D 12.C 13.C 14.B 15.C 16.B 17.A 18.B 19.C 20.B
21.A 22.A 23.C 24.A 25.C 26.D 27.D 28.D 29.C 30.B
31.C 32.A 33.C 34.B 35.A 36.B 37.C 38.A 39.A 40.B
41. B 42. C 43.B 44.C 45.C 46.A 47.C 48.C 49.B 50.C

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   

THÀNH VIÊN

Hãy đăng nhập thành viên để trải nghiệm đầy đủ các tiện ích trên site
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây