Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 01

Chủ nhật - 31/05/2020 10:14

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 01: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

Loading...
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A. plumber       B. some
    C. luxury           D. consume
2. A. caused         B. power
    C. shower         D. amount
3. A. advice           B. machine
    C. matter           D. appliance
4. A. enough         B. courage
    C. encounter     D. nourish
5. A. machine       B. cheap
    C. teacher         D. child

B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. A recent            B. suggest
    C. apply           D. divide
7. A purpose        B. population
    C. solar            D. natural
8. A public           B. occasion
    C. player          D. problem
9. A. effect            B. beauty
    C. festival         D. appliance

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. If we go on littering the environment ……….. seriously polluted.
A. becomes
B. will become
C. became
D. would become
12. The boy was very hungry …….. he didn’t eat anything.
A. so
B. and
C. therefore
D. but
13. The man suggests …….. to the seaside in the summer.
A. to go
B. go
C. going
D. goes
14. A dripping faucet ……. 500 liters of water a month.
A. can waste
B. is wasted
C. waste
D are wasting
15. He sighed ……… when he heard the bad news.
A. sadly
B. sad
C. sadden
D. sadness
16. The boy hated ……. up very early in the morning.
A. having get
B. to have get
C. having to get
D. to have getting
17. Please ……. the lights. It’s very dark.
A. turn on
B. go on
C. get on
D. put on
18. Not only ……. her father, but you will know about his job, if you go with us.
A. you meet
B. will you meet
C. you are meeting
D. do you meet
19. The man sat down on the chair ……. started to tell the story.
A. so
B. and
C. or
D. because
20. You should travel by bike …….. by motorbike to save energy.
A. therefore
B. instead of
C. however
D. because
21. Please go ……… with what you’re doing. Don’t look at them!
A. on
B. out
B. out
D. down 
22. The new appliance does not only work, ……. But also saves energy.
A. effect
B . effective
C. effectively
D . effectiveness
23. In Western countries electricity gas and water  ……… necessities
A. was
B. has been
C. have
D. are
24. Who will ……… business? the cat when you are away on business?
A. turn on
B. go on
C. look after
D. wait for
25. Does she suggest …… some more butter?
A buying
B. buys
C. to buy
D. bought
26. You look hot in that coat.. Why don’t you ……. it ……….?
A. put - on
B. put - away
C. takes - out
D. take - of
27. The Non Nuoc craft village ……..  near the foot of the Marble Mountain.
A. lay
B. lies
C. lain
D. laid
28. Do you like the language center ………  in the Women's Magazine?
A. advertiser
B. advertised
C. advertising
D. advertisement
29. Don’t waste water or you will get an enormous …….. by the end of the month
A. receipt
B. paver
C. bill
D. letter
30. Electricty is a clean but ………. source of energy.
A. cheap
B. expensive
C. good
D. useful

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. Minh didn’t own a motorcycle any more. He (sell) …… it.
32. Thanh bought two loaves of bread and took them home, but his mother (already/buy) ……… one.
33. I’m not surprised he (shout) ……..  at you! How would you like to be pushed into a wall?
34. The wine is in the fridge - it just (want) ……… cooling for a couple of minutes.
35. More people (now employ) …….. in service industries than in manufacturing.

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau
There is now increasing concern about the world’s energy resources, particularly about those involving fossil  (36). In less than a hundred years we will probably …… (37) all the present …… (38) of oil and gas. The world’s coal …… (39) should last longer but, once used, these cannot be …….. (40). It is important, therefore, that we should develop such  ……. (41) sources of energy as solar energy and nuclear energy as well as water and wind …….. (42) (classed as …… (43) energy). Until these energy, …….. (44) are widely used, it is important for the developed countries to reduce energy……… (44) as much us possible.

36. A. fuels           B. powers
      D. energies     C. forms
37. A. end            B. complete
      C. total           D. exhaust
38. A. findings     B. productions
      C. amounts     D. sources
39. A. reserves     B. stores
      C. mines         D. contents
40. A. updated     B. repeated
      C. renewed     D. produced
41. A. traditional           B. alternative
      C. revolutionary      D. surprising
42. A. force                   B. strength
      C. power         D. motion
43. A. repeatable  B. continual
      C. renewable D. continuous
44. A. goods         B. supplies
      C. provisions D. material
45. A. exhaustion          B. destruction
      C. waste                  D. consumption

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
All people require the production and use of energy. Energy is used for transformation, heating, cooling, cooking, lighting, and industrial production. The world energy supply depends on many different resources including traditional fuels such as firewood and animal waste which are significant energy sources in many developing countries. Fossil fuels - coal, oil and gas - account for more than 90% of global energy production but they are nonrenewable - that is, they can be used up - and their use causes air pollution. In particular, far tones using coal have been one of the worst industrial polluters since the beginning of the Industrial Revolution of the 19th century. Moreover, mining or drilling for fossil fuels has caused extensive environmental damage.

46. People hardly use energy for transformation, heating, cooling, cooking, lighting, and industrial production.
47. Many developing countries used firewood and animal waste as important energy sources. 
48. Coal, oil and gas account for more than 90% of the world energy supply but they are limited and cause air pollution.
49. Factories began to use coal in the beginning of die Indistral Revolution of the 19th century.
50. Extensive environmental damage hasn’t been caused by mining or drilling for fossil fuels.

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
The city of Melbourne, Australia has always had a (51) …… for unusua1 weather. Melbourne people enjoy (52) ……. this joke to visitors: If you don’t like the weather in Melbourne, don’t worry, just wait five minutes, because it’s sure to change.
At the beginning of 1992, Melbourne had its (53)  ……. January for over 100 year. It rained for nine days on end. As well as raining all day, the weather was also cold. At night, people in some Melbourne suburbs were turning on their heating as (54) ……. it was winter. It was (55)…… cold that many people could never believe that it was summer at all.
The best weather in Melbourne, however, is not usually in the summer; it is in the autumn. The autumn usually has more pleasant days (56) ……. thee summer. The weather in autumn is usually composed of warm days and cool, comfortable nights.
The (57) ……. of the city at this time of year is beautiful, too. Melbourne has many lovely gardens and parklands with beautiful trees. In the autumn, the trees 
change their (58) ……. to red, gold and brown. As they
are (59) in tee air ey tee wms! of a late autumn
day, the leaves add life to the city. So even if the summer is cold and wet, people in Melbourne can still look forward to the (60) ….. of a warm sunny autumn.

IV. VIẾT
A Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc
61. Backstreet Boys is greeted (warm)  ….. in the US nowadays.
62. Mai was (amaze) …….. to took at the big statae of St Claus.
63. Butter and cheese are milk (produce) …….
64. The air (pollute) ……. in our city is worse and worse.
65. The train didn’t stop because of its (full) …….  .
66. We have to increase our (friend) …….. .
67. Tom and Peter had a (favor) ………. walk through the wood.
68. They felt (health) ….. after the trip to the countryside.
69. Heavy smoking makes him (breathe) …… .
70. This chewing gum can keep your (fragrant) …….. .

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
71. Her brother is interested in to join the English Club. 
72. We know that there is no point in help the pupils at the present.
73. A preferred profession among children is the building sandcastles.
74. You couldn’t prevent that lovely dog from following you wherever you to go.
75. What would be the most effect way of marketing our goods?

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. It was such an easy question that we all can answer it.
The question was …………………..
77. People say she was there yesterday.
She is said ………………………………
78. I’m tired and sleepy now because I stayed up late last night.
If I ………………………………………
79. The village is farther than we thought.
The village isn’t ……………………………
80. Unless you start working now, you won’t be able to pass your exam.
If you  ……………………………
-----------------------------------
ĐÁP ÁN
 

I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. D; 2. A; 3. C; 4. C; 5. A
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. A; 7. B; 8. B; 9. A; 10. C

II. NGỮ PHÁP   
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.   
11. B; 12. D; 13. C; 14. A
15. A; 16. C; 17. A; 18. B
19. B; 20. B; 21. A; 22. C
23. D; 22. C; 25. A; 26. D
27. B; 28. B; 29. C; 30. B

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. had sold
32. had already bought
33. shouted
34. wants
35. are now employed

III. ĐỌC HIỂU
A- Chọn từ thích họp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. A; 33. D; 38 . D; 39. A
40. C; 41. B; 42 . C; 43. C
44. B; 45. D

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
46. F; 47. T; 48. T; 49. T; 50. F.

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
(51). Reputation
(52). Telling
(53). wettest
(54). if/ though
(55). so
(56). than.
(57). Scenery
(58). Leaves
(59). blown
(60). possibility

IV. Viết
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. warmly
62. amazing
63. product
64. pollution
65. fullness
66. friendship
67. favorite
68. healthy
69. breatheless
70. fragrance

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
71. to join -> joining
72. help -> helping
73. the building -> building
74. to go -> went
75. the most effect —> the most effective

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. The question was too easy for us to answer.
77. She is said to be there the previous day.
78. If I hadn’t stayed up late last night, I wouldn’t have been tired and sleepy now.
79. The village isn’t as near as we thought.
80. If you don’t start working now, you won’t be able to pass your exam.
Loading...

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây