Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 02

Chủ nhật - 31/05/2020 10:16

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 02: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

Loading...
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A. wonder        B. carol
    C. compile       D. patron
2. A. religious       B. ranger
    C. gallery         D. urge
3. A. twin             B. fine
    C. include        D. festival
4. A. surround      B. jungle
    C. hued             D. buffalo
5. A. heritage        B. shortage
    C. teenage        D. luggage

B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại
6. A. secondary    B. impossible
    C. laboratory    D. conditional
7. A. November    B. December
    C. October        D. January

8. A. brother         B. private
    C. receive         D. children
9. A. condition     B. general
    C. another       D. together
10. A. position     B. extremely
      C. continue    D. difficult

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. Who looks ……. your children when you are away from home?
A. after
B. for
C. to
D. at
12. She is very tired, ……. she has to finish her homework.
A. moreover
B. however
C. so
D. and
13. What quality made him different ……. others?
A from
B. for
C. with
D. in
14. If people stop using dynamite for fishing, a lot of sea creatures will be well ……..
A. preserve
B. preserved
C. preserving
D. presevation 
15. Scientists are looking for an ……. way to reduce energy consumption.
A. effective
B. effectively
C. effect
D. effection
16. The weather ………. nice yesterday.
A. were
B. was
C. will be
D. has been
17. She suggested …….. money for the poor people in the region.
A. to save
B. saved
C. saving
D. save
18. We think that Mother’s Day should be celebrated ……..
A. nationwide
B. national
C. nation
D. native
19. Auld Lang Syne is a song is sung ……… on New Year’s Eve.
A. who
B. whoso
C. whom
D. which
20. My Aunt Judy is the women …… is holding Jack.
A. who
B. whose
C. whom
D. which
21. They made their living by ……. fish in the ocean everyday.
A. catch
B. caught 
C. to catch
D. catching

22. Easter is a joyful festival ……. comes in early spring.
A. which
B. that it
C. where
D. when

23. Anna Jarvis was the woman ….. first thought of Mother’s Day.
A who she
B. she
C. who
D. whose

24. Mrs. Nga is ……. generous to the poor she is not rich.
A but
B. however
C. and
D. although

25. Father’s Day  ……… a national holiday in America since 1972.
A was
B. has been
C. is
D. will be

26. “You are a great dancer, Doris!”
“Thanks, Ria ………..”
A That’s very nice of you to say so
B. I’m an awful dancer
C. Let’s have a celebration
D. Well done 

27. Many people were injured when the building  ……….
A. collapsed
B . destroyed!
C. struck (strike)
D . erupted (throw out)

28. No ships are sailing today because of the higgest ……..
A. volcano
B. earthquake
C. winds
D. snowstorm

29. The ……… the volcano was a terrible disaster.
A. prediction
B. eruption
C. cyclone
D. shift

30. The church caught fire when it was struck by ……
A. hurricane
B. battety
C. thunder
D. lightning

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. She (study) …….. for her doctorate fof three years already.
32. Every night when I (be) …… a child my father used to read me to sleep.
33. Being afraid of the dark, she always (sleep) …… with the light on.
34. (I know) ……. you were coming, I’d have booked a larger room. 
35. I’ve learned a lot about computers since I (start) …… work here.

III. ĐỌC HIIỂU
A - Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
Public Education in the United Slates, programs of instruction (36)  ……. to children, adolescents, and adults in the United States through schools and colleges operated by state and local governments. (37) …….  the nationally regulated and
financed education systems of many other industrialized societies, American public education is (38)  ……. .the responsibility of the states and individual school districts.
The national system of formal (39) ………  in the United States developed in the 19th century. (40) ……… Americans were more inclined to regard education as a solution to various social problems. Second, (41) …… they had this confidence in the power of education, Americans provided more years of schooling for a larger percentage of the population than (42) …… countries. Third, educational institutions were primarily governed by local authorities rather than by federal ones.
The (43) ……. notable characteristic of the American education system is the large number of people it serves. In 2002, 86 percent of Americans between age 25 and 29 had graduated (44) …….  high school, 58 percent had completed at least some college, and 29 percent had earned at least a bachelors degree.
Expanding access to college education is an important priority (45) ….. the U.S. government.

36. A offered        B. sorted
      C. sent            D. gave
37. A Dislike        B. Unlike
      C. Contrary    D. Opposite
38. A primarily     B. only
      C. shortly       D. totally
39. A schools       B. universities
      C. education   D. learning
40. A One             B. First
      C. Soon          D. Early
41. A while           B. although
      C. because      D. where
42. A together      B. one another
      C. another      D. other
43. A first             B. well
      C. most          D. best
44. A in                B. on
      C. by              D. from
45. A. to               B. of
      C. for              D. by 

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
Many people still believe that natural resources will never be used up. Actually, the world s energy resources are limited. Nobody knows exactly how much fuel is left. However, we also should use them economically and try to find out alternative sources of power. According to Professor Marvin Burnham of the New England Institute of Technology, we have to start conserving coal, oil and gas before it is too late; and nuclear power IS the only alternative.
However, many people do not approve of using nuclear power because it’s very dangerous. What would happen if there was a serious nuclear accident? Radioactivity causes cancer and may badly affect the future generations.
The most effective thing is that we should use natural resources as economically as possible.

46. Natural resources will never run out and will never be used up.
47. We know exactly how much fuel is left.
48. According to Professor Marvin Burnhum, solar energy will be the only alternative for natural resources.
49. Many people do not to use nuclear power because it is too late; and nuclear power is the only alternative.
50. Using use natural resources as economically as possible is the best thing for us to do. 

C. Đọc đoạn van và điền từ vào chỗ trống.
In the USA the national (51) ….. is also English. Four hundred years (52) ….. some English people sailed to North America to live there, and (53)  …….. brought the new language to this new (54) ……. . Now in the USA people (55) ……. American English.
Most of the words are the (56) ….. in American and British English, but American people say some English words not like people (57) ……… in England. Canada is to the North of the USA. It is (58) …… than the USA. In Canada, many people speak English (59) ……. they also came from England many years ago. But in some parts of Canada, they speak (60) ……. People living in these parts came from France.

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc
61. I try to arrange things in some kind of a system, but I’m not very (science) …… about it.
62. Government targets for increased productivity are described as “lough but (manage)…….”.
63. The company is making a (concentrate)  ……… effort to broaden its market.
64. His face went red with (shy) …. when he walked into the crowded room.
65. She seems to have spent all her life studying in(educate) …… establishments. 
66. If we served more soft drinks, there would be fewer hangovers and, more (importance) ……. – fewer drink-driving incidents.
67. He is probably the best known (live) ……. architect.
68.I don’t feel ready for (mother) …….. yet.
69. I felt quite (sister) ….. towards him, but I couldn’t marry him.
70. Couples who are (child) ….. can feel excluded from the rest of society.

B. Xác định lỗi sai và sủa lại cho đúng.
71. The waiters asked if we were all one another so we explained that we were two separate parties.
72. The old man walked home by himself, in spite of he knew that it was dangerous.
73. She left her job soon to devote more time into her family.
74. Not only she turned up late, she also forgot her books and pens.
75. He says that his father works for a company that does garden furniture.

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. My mother doesn't have anyone make clothes for her
My mother makes ……………….
77. They went to Toronto for the first time.
It was ……………….
78. Our friends recognized that man immediately.
Immediately our friends knew …………….
79. That policeman arrived too late, so the robber escaped.
By the time that policeman arrived, ………..
80. Do you know London at all?
Have you ever ………… ?
-------------------------------------------
ĐÁP ÁN

 
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A; 2. C; 3. B; 4. A; 5.C
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại
6. A; 7. D; 8. C; 9.B; 10. D

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. A; 12. B; 13. A; 14. B; l5. A
16. B; 17. C; 18. A; 19. D; 20. A
21. D; 22. A; 23. A; 24. D; 25. B
26. A; 27. A; 28. C; 29. B; 30. D

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. has been studying
32. was
33. slept
34. Had I known
35. started

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. A; 37. B; 38 .A; 39 . C
40. B; 41. C; 42 . D; 43 . C
44. D; 45. C 

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
46. F; 47. F; 48. F; 49. F; 50. T
C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
51. language;        52. ago;       53. they
54. country;                   55.speak;    56. S6ma
57. do;                  58. bigger    59. because
60. French
 
IV. VIẾT 
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. scientific;        62. manageable;   63. concentrated
64. shyness;                   65. educational;    66. importantly
67. living;             68. motherhood    69. sisterly
70. childless

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
71. one another -> together
72. in spite of -> although
73. into -> to
74. she turned -> did she turn
75. does —> makes

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. My mother makes clothes for herself.
77. It was the first time they had gone to Paris.
78. Immediately our friends knew they had seen that man before.
79. By the time that policeman arrived, the robber had escaped.
80. Have you ever been to London?
Loading...

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây