© Copyright Sách Giải.com

Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 15

Thứ bảy - 13/06/2020 10:49

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 15: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

Loading...
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so VỚI các từ con lại.
1. A. tiger             B. wife
    C. wisdom        D. fire
2. A. named          B. lived
    C. used             D. washed
3. A. great            B. please
    C. greedy         D.A reach
4. A. floor            B. choose
    C. chose           D. saw
5. A. young          B. lunch
    C. enough        D. humor
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại
6. A. discover                B. unhealthy
    C. amount                  D. realize
7. A. avoid                     B. gesture
    C. permit                   D. exact
8. A. forefinger           B. precise
    C. specific                  D. computer
9. A involved                 B. equal
    C. machine                 D. eventual
10. A. operation             B. official
      C. community           D. efficiency

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. Be careful! Here’s a wasps' nest. Don’t ……. it.
A. interfere
B. disturb
C. blast
D. thrill
12. No, it’s no good. I’ve …… my time typing to make it work.
A. spent
B. spoiled
C. consumed
D. wasted
13. Our car is a much older ……. than yours.
A. model
B. pattern
C. manufacture
D. form
14. Because of the poor harvest, wheat prices have  …… in the last six months.
A. grown up
B . gone up
C. jumped up
D. sprang up
15. We’d better hurry. There’s a ….. to Uncle Timothy’s patience.
A. top
B. bottom
C. border
D. limit
16. You thought I did wrong but the results …… my action.
A. agree
B . prove
C. approve
D. justify
17. Madeleine struggled for a long time before she finally …… to free herself.
A. managed
B . succeeded
C. achieved
D. enabled
18. I’ll let you have it back next Monday without …….
A. doubt
B. fail
C. miss
D. neglect
19. “Reason to kill” is the  …… of Hugo Miller’s most recent book.
A. subject
B. content
C. title
D. author
20. The table of ….. gives some idea of the different types of murders described in the book.
A. references
B. contents
C. chapters
D. publications
21. One of the most fascinating chapters is about the reasons why certain people …… murders and other violent crimes.
A. commit
B. arrest
C. create
D. prepare
22. There is also a chapter on ……. happenings and sudden disappearances.
A. interested
B. foolish
C. surprised
D. mysterious
23. The book is full of interesting ….. about the way murderers think and behave.
A. news
B. meaning
C. information
D. contents
24. It also shows how the police investigate crimes and it describes in detail some famous ……..
A. trials
B. couts
C. suspicious
D. judgements
25. Finally, the book has an excellent …… and bibliography.
A. catalogue
B. list
C. index
D. reference
26. Just a moment. Let me look at my …….
A. timetable
B. class
C. syllabus
D. plan
27. Although his work is not outstanding it is …….
A. enough
B. sufficient
C. well
D. adequate
28. Several ….. of typhoid have been reported.
A. types
B. cases
C. occurrences
D. doses 
29. She loves London …… in the spring.
A. mostly
B. specially
C. most
D. especially
30. Living in that awful flat is getting her …...
A. low
B. down
C. under
D. below
B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. Yesterday the police (report) ….. that they (capture) ….. the thief.
32. My friend (thank) ……. me for what I had done for him.
33. Someone (steal) ….. my handbag on the bus.
34. The Browns (live) …… in Paris for 7 years when the second World War (break) ……. out.
35. Last month I (be) ……. in the hospital for 10 days.

III. ĐỌCHIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
More people study English (36) …… any other language. In many countries, the textbooks in universities (37) ….. in English. Many universities classes are taught in English even (38) …… the native language is (39) …… English.
English is the (40) …… of international communication. It is the language (41)…… international business, research, (42) ….. science.
More than three fourths of the world’s mail is written (43) ……. English. More than three fifths of the world’s radio station (44) …… English . More than half of the scientific and research journals are in English. Most (45) …… languages have borrowed many English words.
36. A. than                     B. that
      C. though                 D. of
37. A. in                         B. are
      C. is                         D. on
38. A. however              B. although
      C. though                 D. never
39. A. no                        B. none
      C. not                       D. in
40. A. language              B. languages
      C. so                         D. language
41. A. at                         B. by
      C. on                        D. of
42. A. but                      B. and
      C. or                        D. nor
B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
May Day is traditionally an opportunity for workers to express their grievances. Some people believe 'hat it IS all began in Australia in 1856 with a series of annual strikes. A more likely origin took place thirty years later in 1886 when an American federation of labor called for nationwide strikes and demonstrations for an eight-hour day. On May 1st the police opened fire on a crowd of demonstrations in the city of Milwaukee. Nine people were killed. Two days later, police killed SIX demonstrators at a factory in Chicago, though eight of their own men were subsequently killed in the protest which followed.
In July 1889, as part of centenary celebrations of the French Revolution, an international labor congress meeting in Paris called for an internal day of demonstrations in support of the eight-hour day on .May 1st 1890. And on that date the world celebrated its first global labor holiday.
46. May Day originated from the Eastern. 
47. May Day was established in nineteenth century.
48. Thirty people were killed on May 1st
49. On May 5th 1986, policemen killed six demonstrators at a factory in Chicago.
50. Demonstrators called for eight-hour day.
C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trông.
A bum is an injury to the (51) …. caused by exposure to fire, hot liquids or metals, (52) …… , electricity or the sun’s ultraviolet rays. When someone (53) ….. a burn, it’s necessary to provide first-aid right away. First-aid for bums involves (54) …. the source of the burn as soon as possible. The bums should be cooled immediately (55) ….. cold water. A clam, cold wet towel or (56) ….. cam be placed on less serious burns to ease pain and protect the bums from contaminating. If the burn is caused by chemicals, it should be bathed continuously with running water for at least 20 minutes to (57) …… the substance. Any powder should be carefully brushed off with gloved or protected (58) …… before washing. Wet dressings should never be used for burns. Instead, the first-aid (59) ……. should gently apply dry, sterile dressings held in place by bandages and seek immediate (60) ….. attention. 

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. You are the head of the family, you must lake your (right) …. place at the head of the table.
62. There is always a (scarce) …. of frest vegetables at this time of the year.
63. Did you really have to behave with such (severe) …… to the little girl?
64. I need a new secretary. I want someone who is charming, efficient and absolutely (trust) ……...
65. In these days of terrorism and hijacking, (secure) …….at airports must be made a lot tighter.
B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
66. Today’s farmers have increased milk production greatly through improved methods of breeding, feeding, and manage dairy cattle.
67. Hypoglycemia is a condition in which a rapidly drop in blood sugar most often results from anoversecretion of insulin from the pancreas.
68. Newborn infants show a distinct preference for human voices over other sounds and also prefer her own mothers’ voices to the voices of stranger.
69. The Chippewa and Santee Sioux of the Upper Mississippi River regional have used catlinite to produce carvings for almost 150 years. 
70. Absolutely nothing that floats, neither a cocked bottle nor a 50,000-ton ships can escape the effects of water currents.
71. The Wright Brothers were owner of a bicycle shop, and they used a number of bicycle parts to make the original motorized airplane.
72. Gemstones are usually bright, color, opaque or transparent minerals found in the rocks of the Earth.
73. The modern detective story, in which a detective solves a crime by discovering and interpretation evidence is considered to have originated with Edgar Allan Poe’s “The murders in the Rue Morgue” in 1841.
74. The superintendent of women nurse for the Union Army during the Civil war was Dorothea Dix.
75. Slow growth in the early 1900’s, linked with rising unemployment, less spend, and meager business investments, led many experts to declare a recession.
C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. At school, my reading was very slow and my writing was illegible.
I read very ………………………………
77. As the patient was still to weak, the surgeon postponed the operation.
The surgeon put  ………………………….. 
78. It’s a cross-country vehicle with five doors.
It’s a five ………………………………….
79. Thomas started working for the company twelve years ago.
Thomas has …………………………………….
80. I thought she bore a strong resemblance to her grandmother.
She reminded ………………………………… 
 
ĐÁP ÁN
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. C; 2. D; 3. A; 4. B; 5. D
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. D; 7. B; 8. A; 9.B; 10.A

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. B; 12. D; 13. A; 14. B; 15. D
16. D; 17. A; 18. B; 19. C; 20. B
21. A; 22. D; 23. C; 24. A; 25. C
26. A; 27. D; 28. B; 29. D; 30. B
B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. reported - captured
32. thanked
33. stole
34. had been living - broke
35. was

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. A; 37. B; 38. C; 39. C; 40. A
41. D; 42. B; 43. D; 44. B; 45. B
B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
46. T; 47. F; 48. T; 49. F; 50. F
C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
51. skin
52. chemicals
53. gets 
54. removing
55. with
56 . dressing
57. reduce
58 . hands
59 . provider
60. medical

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. right
62. scarcity
63. severe
64. trustful
65. security
B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
66. manage —> managing
67. rapidly —> rapid
68. her —> their
69. regional —> region
70. ships —> ship
71. owner —> owners
72. colour —> colourful
73. interpretation —> interpreting
74. nurse —> nursing
75. spend —> spending
C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. I read very slowly and wrote illegibly (when I was) at school.
77. The surgeon put the operation off as the patient was still too weak.
78. It’s a five door/ ed cross-country vehicle.
79. Thomas has been working/ has worked for the company for twelve years.
80. She reminded me (greatly) of her grandmother.
Bản quyền bài viết thuộc về Sachgiai.com. Ghi nguồn Sách giải.com khi đăng lại bài viết này.
Loading...

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây