Loading...

Đề thi thử THPT QG môn Tiếng anh trường THPT Ngô Gia Tự, Vĩnh Phúc năm học 2019

Thứ hai - 06/05/2019 06:56

Đề thi thử THPT QG môn Tiếng anh trường THPT Ngô Gia Tự, Vĩnh Phúc năm học 2019, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

Loading...
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that has underlined part pronounced differently from the rests.
Câu 1:
A. thank
B. theoretical
C. though
D. thoughtless
 
Câu 2:
A. neighbor
B. leisure
C. vein
D. reign
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Câu 3:        
A. secure                        
B. equip                         
C. vacant                        
D. oblige
Câu 4:        
A. representative            
B. technological             
C. characteristic             
D. punctuality

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Câu 5: Those who do not exercise at all are more _________ to falling ill.
A. prone                                   
B. open                                     
C. immune                              
D. ready
 
Câu 6: Email and instant messaging services have _________ global communication.
A. revolutionised                
B. revolutionary                   
C. revolution                          
D. revolutionarily
 
Câu 7: I _________ my teeth when I _________ dinner.
A. was breaking/ had      
B. 
broke/ was having         
C. broke/ am having           
D. break/ am having
 
Câu 8: If people and businesses don’t go green, we will soon _________ our natural resources.
A. deplete                               
B. preserve                              
C. dispose                               
D. replenish
 
Câu 9: Every household should be more careful in the way that they ________ of waste.
A. eliminate                           
B. throw                                   
C. disposal                              
D. dispose
 
Câu 10: I got a huge surprise last week. My cousin from Australia arrived on my doorstep, completely ________ . He was the last person in the world I expect to see.
A. in the red                          
B. red, white, and blue    
C. 
out of blue                        
D. in a blue moon
 
Câu 11: They eventually realize that reckless __________of the earth’s resources can lead only to eventual global disaster.
A. exploit
B. exploitable
C. exploitation
D. exploitative
 
Câu 12: If the weather _________ so bad, we would have gone out.
A. hadn’t been
B. had been
C. weren’t
D. isn’t
 
Câu 13: The president _________ tribute to all the people who had supported him.
A. made
B. paid
C. gave
D. turned down
 
Câu 14: The higher you climb, __________ you have to fall.
A. the furthest
B. the further than
C. further than
D. the further

Câu 15: My colleagues have promised to _________ when I tell the manager about my ideas.
A. cut me off
B. cut off me
C. back me up
D. back up me

Câu 16: We are talking about the writer _________latest book is one of the best-sellers this year.
A. who                                    
B. whom                                 
C. which                                 
D. whose
 
Mark the letter A,B,C, or D on your answer sheet to show the underline part that needs correction in each of the following questions.
Câu 17: The fish are dead because of contaminants from the local chemical factory have got into the river.
A. are dead                           
B. local                                     
C. have got                            
D. because of
 
Câu 18: The Oscars The Oscars award ceremony is one of the famous ceremonies in the world, and is watched lively on TV in over 200 countries.
A. The Oscars award                                                             
B. famous ceremonies 
C. watched lively                                                                    
D. in over 200 countries
 
Câu 19: The tour of the palace included a visit to the old kitchen where they were baking bread and the huge underground wine cellar which was containing thousands of bottles and felt like a prisoner.
A. was containing              
B. were baking                     
C. felt                                       
D. included
 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word of phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.
 
Câu 20: Scientists warn about the impending extinction of many species of plants and animals if we don’t take urgent action to save them.
A. absolute                            
B. imminent                           
C. formidable                       
D. improbable
 
Câu 21: He said that his father had cut down on the number of print newspapers and magazines.
A. reduced                             B. increased                            C. deleted                               D. raised
 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.
Câu 22: Medical techniques are becoming more sophisticated all the time.
A. developed
B. various
C. complex
D. basic
 
Câu 23: On Saturday wearing uniforms is optional so I often choose T-shirt and shorts.
A. compulsory
B. voluntary
C. uncomfortable
D. acceptable

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.
Câu 24: - “ Thanks for inviting me to dinner.”         -    “ ________”
A. Don’t worry about it.
B. Take it easy. Cheer up.
C. There is no need to say that.
D. You are welcome. Come in and make yourself at home.
 
Câu 25: - “Are you thinking of flying business class?”            - “__________”
A. No, I’m just on business.                                               
B. No, economy.
C. No, I’d like an aisle seat.                                               
D. I’m flying there to attend a party
 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
After a busy day of work and play, the body needs to rest. Sleep is necessary for good health. During this time, the body recovers from the (26) ______ of the previous day. The rest that you get while sleeping enables your body to prepare itself for the next day.
There are four levels of sleep, each being a little (27) ______ than the one before. As you sleep, your muscles relax little by little. Your heart beats more slowly, and your brain slows down. After you _____ the fourth level, your body shifts back and forth from one level of sleep to the other. Although your mind slows down, you will dream from time to time. Scientists who study sleep state that when dreaming (29) ______ , your eyeballs begin to move more quickly. This stage of sleep is called REM, which stands for Rapid Eye Movement.
If you have trouble falling asleep, some people recommend breathing very slowly and deeply. Other people believe that drinking warm milk will make you (30) ______. There is also an old suggestion that counting sheep will put you to sleep!
 
Câu 26:
A. actions
B. activities
C. acts
D. activeness

Câu 27:
A. higher
B. shorter
C. deeper
D. lighter
 
Câu 28:
A. reach
B. attain
C. arrive
D. achieve
 
Câu 29:
A. exists
B. occurs
C. survives
D. appears
 
Câu 30:
A. dizzy
B. drowsy
C. tired
D. awake

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
For a time, the Hubble telescope was the brunt of jokes and subject to the wrath of those who believed the U.S. government had spent too much money on space projects that served no valid purpose. The Hubble was sent into orbit with a satellite by the Space Shuttle Discovery in 1990 amid huge hype and expectation. Yet after it was in position, it simply did not work, because the primary mirror was misshapen. It was not until 1993 that the crew of the Shuttle Endeavor arrived like roadside mechanics, opened the hatch that was installed for the purpose, and replaced the defective mirror with a good one.
 
Suddenly, all that had originally been expected came true. The Hubble telescope was indeed the “window on the universe,” as it had originally been dubbed. When you look deep into space, you are actually looking back through time, because even though light travels at 186,000 miles a second, it requires time to get from one place to another. In fact, it is said that in some cases, the Hubble telescope is looking back eleven billion years to see galaxies already forming. The distant galaxies are speeding away from Earth, some traveling at the speed of light.
 
Hubble has viewed exploding stars such as the Eta Carinae, which clearly displayed clouds of gas and dust billowing outward from its poles at 1.5 million miles an hour. Prior to Hubble, it was visible from traditional telescopes on earth, but its details were not ascertainable. But now, the evidence of the explosion is obvious. The star still burns five million times brighter than the sun and illuminates clouds from the inside.
 
Hubble has also provided a close look at black holes, which are described as cosmic drains. Gas and dust swirl around the drain and are slowly sucked in by the incredible gravity. It has also looked into an area that looked empty to the naked eye and, within a region the size of a grain of sand, located layer upon layer of galaxies, with each galaxy consisting of billions of stars.
 
The Hubble telescope was named after Edwin Hubble, a 1920s astronomer who developed a formula that expresses the proportional relationship of distances between clusters of galaxies and the speeds at which they travel. Astronomers use stars known as Cepheid variables to measure distances in space. These stars dim and brighten from time to time, and they are photographed over time and charted.
All the discoveries made by Hubble have allowed astronomers to learn more about the formation of early galaxies.
 
Câu 31: The author states that the Hubble was not always popular because__________ .
A. it was more expensive than most space shuttles.
B. many people believed space exploration was a waste of time.
C. people were afraid of what might be found.
D. it was defective for its first three years in space.
 
Câu 32: The word burnt in the first sentence is closest in meaning to __________ .
A. expense                             
B. unhappiness                     
C. subject                               
D. contentment
 
Câu 33: The author implies that at the time the Hubble was initially deployed from the Earth _______ .
A. there was little attention paid to it.
B. it was already known that the mirror was defective.
C. there was considerable excitement about potential uses.
D. all attention was focused on the space shuttle, not the Hubble.
 
Câu 34: The author implies that the satellite that carries the Hubble was specifically designed so that________ .
A. maintenance could be done by traveling astronauts.    
B. the Hubble could move easily.
C. the mirror could contract and expand.
D. the known defective mirror could be replaced in space rather than on Earth.

Câu 35: The author compares the astronauts of the Endeavor to __________ . 
A. astronomers.                   
B. mechanics.                       
C. politicians.                       
D. scientists.
 
Câu 36: The author states that Edward Hubble ___________ .
A. developed the Hubble telescope.
B. developed a mathematical formula to measure speed and distances between galaxies.
C. was the first person to use the Hubble telescope.
D. was a politician who sponsored funding in Congress.
 
Câu 37: According to the passage, a Cepheid variable is __________ .
A. a mirror                                                                                   
B. a star
C. a Hubble calculations                                                      
D. the dimming and brightening of a star
 
Câu 38: The word billowing in the third paragraph is closest in meaning to __________ .
A. sitting                                
B. exploding                         
C. stopping                            
D. pouring
 
Read the following passage and mark the letter A, B, C , or D to indicate the correct answer to each of the questions.
These days it is easy for most of us to get a hold of the latest books or magazines. We can go to bookstores, order them through the Internet, or borrow them from the local libraries. Now imagine having to walk miles and miles through a hot sandy desert just to borrow a book. This is the reality for people living in the villages of the Carissa region of Kenya in East Africa.

In 1996, librarian Wycliffe Oluoch used to spend each day waiting for people to come to borrow some of the 24,000 books in his library in Carissa. The library had no shortage of books, but people weren’t coming to read them. It was too much effort to walk through the desert just to borrow books. Oluoch racked his brain for ways to entice people into the library. After a lot of thought, he hit upon a great idea. If people wouldn’t come to the library, then he would have to take the library to them. Oluoch strapped boxes of books onto the backs of camels, and created the Mobile Camel Library.

Starting with three camels in 1996, but more recently expanding the service to six camels, the Mobile Camel Library serves over one million people. Twice a month, the camel library can be seen carrying books all around the Carissa region. These hard-working animals need little water and can carry up to 500 pounds of books across the sands. A librarian, a library assistant, a herdsman, and a lookout all travel with the camels. The lookout helps protect the books from thieves.
 
The children of Carissa love the camel library and appreciate Oluoch’s effort. Eleven-year-old Mohamud Mohamed reads his library books carefully and always returns them on time. He knows the Carissa library punishes people for losing books, just like any other library. However, the punishment is very stiff compared to that of other libraries. If a village loses a book, the camel library stops visiting.
(From Reading Challenge 2)
Câu 39: What is the main idea of this reading? A. Camels can carry up to 500 pounds.
C. Wycliffe Oluoch is a smart man.
B. Lookouts are necessary because of thieves.
D. A mobile camel library was invented.

Câu 40: Which of the following do NOT travel with the Mobile Camel Library?
A. People who borrow the books
B. People who work in the library
C. People who take care of the camels
D. People who guard the books

Câu 41: People did not visit the library in Carissa because _______ .
A. there were too few books
B. it was too difficult to walk there
C. people didn’t like the camels
D. people in Carissa didn’t like reading

Câu 42: According to the text, what will be the punishment for a reader if he loses a book?
A. He will be charged a small fee.
B. The library will not drop by the village.
C. Other libraries will punish that reader.
D. There will be no punishment.
 
Câu 43: The word “stiff” is closest in meaning to _____ .
A. serious
B. enormous
C. easy
D. rough

Câu 44: The phrase “racked his brain” probably means ________ .
A. thought very hard
B. was disappointed
C. had a headache
D. was thoughtful

Câu 45: Which of the following is TRUE?
A. 24,000 books are not enough for people in Carissa to read.
B. Oluoch earns a lot of money with his service.
C. In 1996, there were three camels to help run the library
D. In 1996, the library could serve only about one million people.
 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Câu 46: Some of the people can’t find a seat in the concert hall.
A. There weren’t enough seats for all the people in the concert hall.
B. There weren’t enough seats even for some people in the concert hall.
C. There were enough seats for some people in the concert hall.
D. There are some people without a seat in the concert hall.

Câu 47: That car isn’t beyond my means.
A. I am really interested in that car.
C. That car is cheap enough for me to buy.
B. That car is too expensive for me to buy.
D. I really do not like that car.

Câu 48: If we had missed the flight, we wouldn’t be on the beach now.
A. We missed the flight and now we are not on the beach.
B. We missed the flight but we are now on the beach.
C. We were on the beach and now we don’t miss the flight.
D. We didn’t miss the flight and we are on the beach now.
 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair sentences in the following questions.
Câu 49: Beef contains vitamins. Generally, fish contains almost the same vitamins as beef.
A. The vitamins content of beef is generally considered to come from fish.
B. The vitamins content of fish may be considered in general as similar to beef.
C. Generally, beef and fish may be considered to be a combination of vitamin content.
D. What vitamin fish contains may be considered in general to be made from beef.
 
Câu 50: The man was shot in the bank robbery. The doctors are operating on him.
A. The man was whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery.
B. The man whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery.
C. The man was shot in the bank robbery where the doctors are operating on him.
D. The doctors are operating on the man who was shot in the bank robbery.
 
----------- HẾT ----------
Thí sinh không được sử dụng tài liệu. Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.
 
CÂU ĐÁP ÁN
1 C
2 B
3 C
4 C
5 A
6 A
7 B
8 A
9 D
10 C
11 C
12 A
13 B
14 D
15 C
16 D
17 D
18 C
19 A
20 B
21 A
22 D
23 A
24 D
25 B
26 B
27 C
28 A
29 B
30 B
31 D
32 C
33 C
34 A
35 B
36 B
37 B
38 D
39 D
40 A
41 B
42 B
43 A
44 A
45 C
46 D
47 C
48 D
49 B
50 D
Loading...

 
 Từ khóa: năm học, vĩnh phúc
Tổng số điểm của bài viết là: 0 trong 0 đánh giá
Click để đánh giá bài viết

  Ý kiến bạn đọc

  Ẩn/Hiện ý kiến

Mã chống spam   

Bài cùng chuyên mục: THPT

 

Xem tiếp...

Bài viết mới

 

Bài viết cũ

Loading...
XEM NHIỀU TRONG TUẦN