Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021 (Đề 3)

Thứ sáu - 21/05/2021 21:43

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2020 - 2021
MÔN: TIẾNG ANH

THỜI GIAN: 60 phút (không kể phát đề)


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1.    
A. mended                             
B. faced                     
C. objected                            
D. waited

Question 2.    
A. breakfast               
B. feature                   
C. peasant                              
D. pleasure

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Question 3.    
A. confide                              
B. gather                    
C. divide                                
D. maintain

Question 4.    
A. compulsory            
B. certificate  
C. category                            
D. accompany

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 5. She didn't go yesterday, _________?
A. does she                               
B. doesn't she            
C. did she                              
D. didn't she

Question  6. .Laura . . . . . . . . in Boston.
A. are born                                
B. were born              
C. was born                
D. born

Question 7.These facts may be familiar .......... you.
A. with                         
B. about                                 
C. to                                       
D. into

Question  8 . ........ I get to know Jim, the more I like him.
A. For more                
B. More                                  
C. The more              
D.
The most

Question  9.We like    policies.
A. American recent economic                          
B. economic recent American
C. recent American economic                          
D. recent economic American

Question 10. He fell down when he.......towards the church.
A. run                         
B. runs                        
C. was running                       
D. had run

Question 11. He managed to win the race     hurting his foot before the race.
A. in spite of              
B. despite of              
C. although                            
D. because of

Question 12    the letter, Tom will have left for Paris.
A. By the time we receive                                         
B. before we receive
C. when we receive                                                   
D. after we receive

Question 13:      UNESCO criteria for outstanding universal value to humanity, Trang An Scenic Landscape Complex was added to the World Heritage List in 2014.
A. Meeting                             
B. Met                        
C. To meet                             
D. Having met

Question 14: The teacher likes her essay because it's very ______
A. imagination                       
B. imaginable             
C.imaginative             
D. imaginary

Question 15: When being interviewed, you should         what the interviewer is saying or asking you.
A. be related to                      
B. be interested in      
C. express interest to 
D. concentrate on

Question 16: We have been working hard. Let's     a break.
A. make                                  
B. find                        
C. do                                      
D. take

Question 17: The ______ prices of property in big cities may deter people on low incomes from owning a house there.
A. competitive                       
B.
forbidding            
C.
prohibitive            
D.
inflatable

Question 18. We were so looking forward to stretching out on the beach in the sunshine, but it _______ the whole time we were there.
A. poured with rain                                                      
B. rained dogs and cats
C. dropped in the bucket                                             
D. made hay while the sun shined

Question 19. Environmental groups try to stop farmers from using harmful _______ on their crops.
A. economy                
B. Agriculture            
C. investments                       
D. chemicals

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the un­derlined word(s) in each of the following questions.
Question 20: My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play.
A. skillful                                  
B. famous                               
C. perfect                               
D. modest

Question 21: Dozens of valuable works of art disappeared during shipment to the US.
A. authority                  
B. security                              
C. activity                              
D. delivery

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22: Some vegetables are grown without soil and artificial light.
A. real                           
B.
natural                               
C.
genuine                              
D.
true

Question 23: It is very difficult to tell him to give in because he is so big-headed.
A. wise                         
B. generous                
C. modest                              
D. arrogant

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the fol­lowing exchanges.
Question 24: Jane had difficulty carrying her suitcase upstairs, and Mike, her friend, offered to help.
Mike: Need a hand with your suitcase, Jane? Jane: ______
A. Not a chance.                                                                       
B. That's very kind of you.
C. Well done!                                                               
D. I don't believe it.

Question 25: Julia and Phoebe is talking about Peter.
- Julia: “Peter was born and brought up in Hastings and he must know it very well.”
- Phoebe: “______. He even couldn't tell me where to have some street food there.”
A. I can’t agree with you more.                                  
B. You must be right.
C. I'm of the opposite opinion                         
D. I don't think that's a good idea

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30.
In the year 1900, the world was in the midst of a machine revolution. (26) _____ electrical power became more ubiquitous, tasks once done by hand were now completed quickly and efficiently by machine. Sewing machines replaced needle and thread. Tractors replaced hoes. Typewriters replaced pens. Automobiles replaced horse-drawn carriages.
A hundred years later, in the year 2000, machines were again pushing the boundaries of (27) _____ was possible. Humans could now work in space, thanks to the International Space Station. We were finding out the composition of life thanks to the DNA sequencer. Computers and the world wide web changed the way we learn, read, communicate, or start political revolutions.
So what will be the game-changing machines in the year 2100? How will they (28) _____ our lives better, cleaner, safer, more efficient, and (29) _____ exciting?
We asked over three dozen experts, scientists, engineers, futurists, and organizations in five different disciplines, including climate change, military, infrastructure, transportation, and space exploration, about how the machines of 2100 will change humanity. The (30) _____ we got back were thought-provoking, hopeful and, at times, apocalyptic.
Question 26:  
A.
Despite                              
B. However                
C. Although               
D. As

Question 27:  
A.
what                                  
B. that                        
C. who                                   
D. which

Question 28:  
A.
notice                                
B. taste                                   
C. make                                  
D. hope

Question 29:  
A.
much                                 
B. more                                  
C. little                                   
D. less

Question 30:  
A.
answers                             
B. programs                
C. contacts                             
D. services

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Right now, the biggest source of energy in the world is fossil fuel. Fossil fuels are oil, gas, and coal. More than 80 percent of the world's energy comes from fossil fuel. There are many problems with fossil fuel. One problem is that when fossil fuel is burned, it pollutes the air. Also, when we take fossil fuel from the Earth, we often cause a lot of damage. Another problem is that we are running out of it. That is why we need new sources of energy. A big source of energy for many countries is nuclear power. Thirty-one countries use nuclear power. Many ships also use it.
Nuclear power has some advantages. First of all, we can't run out of nuclear power. Nuclear power does not make the air dirty. Also, if a country has nuclear power, it doesn't need to buy as much as oil from other countries.
However, there are also a lot of problems that come with nuclear power. For example, nuclear accidents are very serious. In 1986, there was a nuclear accident in Ukraine. In the next 20 years, about 4,000 people got sick and died. In 2011, there was another very serious nuclear accident in Japan. Japan is still trying to clean up the nuclear waste from the accident.
Many people don't want nuclear power in their countries. They say that it is not safe. A lot of people want their countries to use safer and cleaner ways to get electricity. There have been protests against nuclear energy in the United States, Russia, France, Taiwan, Japan, India, and many other countries.
Although many people hate nuclear energy, more and more countries are using it. One reason for this is that the world is using more and more energy. We just don't have enough fossil fuel. However, if we use nuclear power, then we may have more serious problems in the future.

Question 31: Which of the following is NOT true about fossil fuel?
A. It can pollute the air.
B. We don't use much of it.
C. Its sources are limited.
D. Mining fossil fuel can bring harm to the environment.

Question 32: All of the following are true about nuclear accidents EXCEPT that ______.
A. they have been very serious
B. their effects can last many years
C. it doesn't take us much time to clean up the nuclear waste from the accident
D. there were serious nuclear accidents in Ukraine in 1986 and in Japan in 2011

Question 33: The phrase "clean up" in paragraph 3 is closest in meaning to _______.
A. block                                 
B.
evacuate                
C.
disappear               
D.
remove

Question 34: What does the word "They" in paragraph 4 refer to?
A. countries                
B.
protesters               
C.
officials                 
D.
supporters

Question 35:Which of the following statements would the author of the passage support most?
A. Some governments are wrong when they are using nuclear energy.
B. We should consider seriously nuclear power because it has both advantages and disadvantages.
C. We can continue using nuclear energy until there is an accident.
D. Many people don't want nuclear power in their countries and governments should follow their people.

Contrary to popular belief, one does not have to be trained programmer to work online. Of course, there are plenty of jobs available for people with high-tech computer skills, but the growth of new media has opened up a wide range of Internet career opportunities requiring only a minimal level of technical expertise. Probably one of the most well-known online job opportunities is the job of webmaster. However, it is hard to define one basic job description for this position. The qualifications and responsibilities depend on what tasks a particular organization needs a webmaster to perform.
To specify the job description of a webmaster, one needs to identify the hardware and software that the website the webmaster will manage is running on. Different types of hardware and software require different skill sets to manage them. Another key factor is whether the website will be running internally (at the firm itself) or externally (renting shared space on the company servers). Finally, the responsibilities of a webmaster also depend on whether he or she will be working independently, or whether the firm will provide people to help. All of these factors need to be considered before one can create an accurate webmaster job description.
Webmaster is one type of Internet career requiring in-depth knowledge of the latest computer applications. However, there are also online jobs available for which traditional skills remain in high demand. Content jobs require excellent writing skills and a good sense of the web as a “new media”.
The term “new media” is difficult to define because it encompasses a constantly growing set of new technologies and skills, specifically, it includes websites, email, Internet technology, CD-ROM, DVD, streaming audio and video, interactive multimedia presentations, e-books, digital music, computer illustration, video games, virtually reality, and computer artistry.
Additionally, many of today’s Internet careers are becoming paid-by-the-job professions. With many companies having to downsize in tough economic items, the outsourcing and contracting of freelance workers online has become common business practice. The Internet provides an infinite pool of buyers from around the world with whom freelancers can contract their services. An added benefit to such online jobs is that freelancers are able to work on projects with companies outside their own country of residence.
How much can a person make in these kinds of career? As with many questions related to todays evolving technology, there is no simple answer. There are many companies willing to pay people with technical Internet skills salaries well above $70,000 a year. Generally, webmasters start at about $30,000 per year, but salaries can vary greatly. Freelance writers working online have been known to make between $40,000 and $70,000 per year.

Question 36: What is the best title for this passage?
A. The definition of “new media”                          
B. Internet jobs
C. The job of Webmasters                                         
D. People with Internet skills

Question 37: According to the passage, which of the following is TRUE of webmasters?
A. They work either independently or collaboratively.
B. The duties they perform stay almost unchanged.
C. Their jobs require a minimal level of expertise
D. They hardly support hardware and software products.

Question 38: The word identity in paragraph 2 is closest in meaning to____________       
A. find out                             
B. pick up on              
C. come across                       
D. look into

Question 39: The word them in paragraph 2 refers to____________.
A. websites                
B. tasks                                  
C. hardware and software
D. skill sets

Question 40: Which of the followings is NOT true about the job of the freelance writers?
A. It may involve working with foreign companies.
B. It is considered a content job.
C. There is a high demand for traditional skills.
D. It requires deep knowledge of computer applications.

Question 41: The word downsize” in paragraph 5 most likely means____________.
A. dismiss workers       
B. decrease salary      
C. go bankrupt           
D. win new contracts

Question 42: It can be inferred from the passage that____________.
A. only well-trained workers are advised to work online.
B. online workers can work full-time online.
C. becoming a webmaster is really easy.
D. workers with limited computer skills cannot make good money.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 43:  The man, a poor man, is invited to the Clambake last night.
                              A              B                         C                D
Question 44: : Their free trip, which they won on a television game show, include four days in London and a
                                       A                                 B                                             C                                             D
week in Paris.
Question 45:  Today's students also appear more formerly dressed and conservative- looking these days.
                               A                 B                           C                                                                      D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions
Question 46:  This is the first time we have been to the circus.
A. We have been to the circus some times before.
B. We had been to the circus once before.
C. We have ever been to the circus often before.
D. We have never been to the circus before.

Question 47:  "I'll take the children to the park," said the husband to his wife.
A. The husband asked the wife to take the children to the park.
B. The husband offered to take the children to the park.
C. The husband insisted on taking the children to the park.
D. The husband requested to take the children to the park.

Question 48: Is it necessary to meet the manager at the airport?
A. Did the manager have to be met at the airport?.
B. Does the manager have to be met at the airport?
C. Is the manager had to be met at the airport?
D. Does the manager have to meet at the airport?

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions
Question 49: Nam was so rude to them last night. Now he feels regretful.
A. Nam regrets to have been so rude to them last night.
B. Nam regrets having so rude to them last night.
C. Nam wishes he hadn’t been so rude to them last night.
D. Nam wishes he weren’t so rude to them last night.

Question 50:  He started computer programming as soon as he left school.
A. No sooner had he started computer programming than he left school.
B. Hardly had he started computer programming when he left school.
C. No sooner had he left school than he started computer programming.
D. After he left school, he had started computer programming.
 

ĐÁP ÁN

1-B 2-B 3-B 4-C 5-C 6-C 7-C 8-C 9-C 10-C
11-A 12-A 13-D 14-C 15-D 16-D 17-C 18-A 19-D 20-A
21-D 22-B 23-C 24-B 25-C 26-D 27-A 28-C 29-B 30-A
31-B 32-A 33-D 34-B 35-B 36-B 37-A 38-A 39-C 40-D
41-A 42-B 43-C 44-C 45-C 46-D 47-B 48-B 49-C 50-C

​​​

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
THÀNH VIÊN
Hãy đăng nhập thành viên để trải nghiệm đầy đủ các tiện ích trên site
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây