Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021 (Đề 5)

Thứ bảy - 22/05/2021 05:43

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2020 - 2021
MÔN: TIẾNG ANH

THỜI GIAN: 60 phút (không kể phát đề)


Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in each of the following question.
Question 1:
A.
cultures            
B. customs                          
C. migrants                         
D. ideas 

Question 2:
A.
nationality        
B. nation                             
C. nationally                       
D. national 

Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following question.
Question 3:
A.
release              
B. patient                            
C. hopeless                          
D. martyr 

Question 4:
A.
important         
B. element                           
C. energy                            
D. hospital 

Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 5: We are having ________ terrible weather which is quite strange. Usually ______ weather in UK is not this bad. 
A. the - a                             
B. Ø- the                             
C. a- the                              
D. the - the 

Question 6: Students use the library's computers to get access _________ the Internet.
A. with                                
B. for                                   
C. by                                   
D. to 

Question 7: The more you practice speaking in public, ________
A. the more confident you become                                 
B. the greater confidence you become
C. the more you become confidently                              
D. the more you become confident 

Question 8: The doctor has advised ________ less coffee.
A. me to drink                     
B. me drink                         
C. me drinking                    
D. I will drink 

Question 9: I suggest you _________ a list of things to be done.
A. make up                          
B. draw up                          
C. do up                              
D. put up 

Question 10: True Blood is my favourite TV series, _______ I don't have much time to watch it often.
A. before                             
B. if                                     
C. although                         
D. yet 

Question 11: Don't shut off my computer. It's in ___________.
A. working                          
B. operating                        
C. using                               
D. use 

Question 12: We _________ to the hospital to visit Mike when he _______ to say that he was fine.
A. were driving - called                                                   
B. drove - was calling
C. drove - called                                                              
D. were driving - was calling 

Question 13: Most children enjoy _________ with their parents and siblings.
A. played                            
B. playing                            
C. play                                
D. to play 

Question 14: It took him a long time to come to __________ with the fact that he was homeless.
A. tabs                                 
B. agreement                       
C. terms                              
D. acceptance 

Question 15: Tom invited us to come to his party, __________?
A. hadn't he                        
B. didn't he                         
C. couldn't he                     
D. wasn't he 

Question 16: Acupuncture is part of traditional Chinese medicine and ________ in China for thousands of years.
A. has using                        
B. has been used                 
C. has used                         
D. has been using 
         
Question 17: They ________ your money if you haven't kept your receipt.
A. no refund                       
B. not refund                      
C. didn't refund                  
D. won't refund 

Question 18: Since we came here, we _______ a lot of acquaintances.
A. have                                
B. have had                         
C. had                                 
D. are having 

Question 19: She finally achieved her _______ of visiting the USA.
A. desires                            
B. target                              
C. objective                         
D. ambition 
 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 20: Thanks for buying at Build - a - Monster, your product will be shipped in 1 to 2 business days. Have a nice day!
A. withdrawn                      
B. received                          
C. purchased                       
D. mailed 

Question 21: Al. algorithms can also help to detect faces and other features in photo sent to social networking sites and automatically organize them. 
A. recognize                        
B. connect                           
C. categorize                       
D. remind 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22: There must be a mutual trust between friends.
A. reliance                           
B. defendant                       
C. belief                              
D. suspicion 

Question 23: They are going to have to amputate his left leg which was badly injured in the accident.
A. separate                          
B. cut off                            
C. mend                              
D. remove 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best complete each of the following exchanges.
Question 24: A - Hello. May I speak to Fred, please?           B - _____________
A. Just a minute.                 
B. Fine, I'll be ready           
C. Good. I'll call you.         
D. Thanks, I'd love to. 

Question 25: Linda is thanking Daniel for his birthday present.
- Linda: "Thanks for the book. I've been looking it for months." 
- Daniel: " ____________
A. Thank you for looking for it.                                      
B. You can say that again.
C. I'm glad you like it.                                                     
D. I like reading books. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 
Question 26: I don't think that he has responsed to my email as I have received nothing.
A. don't think                      
B. received                          
C. as                                    
D. responsed 

Question 27: In order to build progress in speaking skill, you need to practice everyday.
A. in order to                      
B. practice                           
C. build progress                 
D. speaking skill 

Question 28: Fifty minutes are the maximum length of time allotted for the exam.
A. allotted                           
B. are                                   
C. length                             
D. for 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 29: "Don't touch the electric wires. It might be deadly.” said Steve to Mike.
A. Steve warned Mike not to touch the wires as it might be deadly.
B. Steve accused Mike of touching the electric wires as it might be deadly.
C. Steve advised Mike not touch the electric wires as it might be deadly.
D. Steve suggested that Mike not touch the electric wires as it might be deadly. 

Question 30: Connor is said to be very ambitious and aggressive.
A. People believe in Conor as an ambitious and aggressive person.
B. People feel Conor as an ambitious and aggressive person.                                      
C. People talk Connor as an ambitious and aggressive person.
D. People regard Connor as an ambitious and aggressive person. 

Question 31: The living room isn't as large as the kitchen.
A. The kitchen is not smaller than the living room.         
B. The kitchen is smaller than the living room.
C. The living room is larger than the kitchen.                  
D. The kitchen is larger than the living room. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 32: I picked up my book. I found that the cover had been torn.
A. When picking up my book, the cover had been torn.
B. On picking up my book, I saw that the cover had been torn.
C. Picked up, the book was torn.
D. The cover had been torn when my book picked up. 

Question 33: Disabled people can contribute to our community. Non-disabled people can also contribute to our community.
A. Neither disabled people nor non-disabled ones can contribute to our community.
B. Only disabled people not non-disabled ones can contribute to our community.
C. Both disabled people and non-disabled ones can contribute to our community.
D. Either disabled people or non-disabled ones can contribute to our community. 

Reading the following passage and mark the letter on your answer sheet to indicate the correct word that best fits each of the numbered blank from 34 to 38 
Father's Day was created to complement Mother's Day. Like Mother's Day (34) ______ honors mothers and motherhood, Father's Day celebrates fatherhood and paternal bonds; it highlights the (35) _______ of fathers in society. Many countries celebrate it on the third Sunday of June, but it is also celebrated widely on other days. Historically, Sonora Smart Dodd was the woman behind the celebration of male parenting. Her father, the Civil War veteran William Jackson Smart, was a single parent who (36) _______ his six children there. After hearing a sermon about Jarvis' Mother's Day in 1909, she told her pastor that fathers should have a similar holiday honoring them. Although she initially suggested June 5, her father's birthday, the pastors did not have enough time to prepare their sermons, and the celebration was deferred to the third Sunday of June. The first celebration was in Spokane. Washington at the YMCA (Young Men's Christian Association) on June 19,1910. Since then it has become a traditional day (37) ________ year. 
In recognition of what fathers do for their families, on this day people may have a party celebrating male parenting or simply make a phone call or send a greeting card. (38) _________, schools help children prepare handmade gifts for their fathers many days before the celebration.
Question 34:
A.
which             
B. who                                
C. where                             
D. when 

Question 35:
A.
conquest         
B. effect                              
C. influence                        
D. impact 

Question 36:
A
. raised             
B. realized                           
C. took                                
D. made 

Question 37:
A.
any                 
B. another                           
C. other                               
D. every 

Question 38:
A.
Besides          
B. However                         
C. In contrast                      
D. Then 

Read the following text and circle the best answer among A, B, C, or D on your answer sheet for the questions from 39 to 43
As customers choose brands based on how they make them feel, rather than their actual products or services, there is an intrinsic advantage to those organizations who use designed experiences as a weapon to cut through the most competitive of markets. Those that don't, operate in what we call the "experience gap”, the space between them and their customer's expectation of them. Make no mistake, in our high paced and digitally connected economies, the experience gap is driving markets, fast. 
For example, take Instagram and Twitter. These brands filled the demand for a whole new human experience that did not exist before the evolution of digital technologies enabled that. They were pioneers, and there were no established players to unseat. But we are also seeing a similar dynamic in existing industries. New entrants are coming in and taking the space, also using whole new experiences, purely because the incumbents left the door open. 
Closer to home, this can be seen with Australian neobanks who are giving customers a better experience than the incumbents. Robert Bell is the CEO at neobank 86400. He says banking has already become quite complicated and he wanted to make a change. His neobank is working to solve customers' problems more holistically. Bell said, “It's significantly harder work and takes more time to become a bank, but having done that we can have a much better relationship with our customers and we can offer them a lot more products and services." 
Think about that for a moment. Do you notice how better experiences, leads to better relationships, which is then the stepping stone for more offerings? Many brands still jump straight to modified offerings, without gaining that customer connection and the necessary foundation of trust first. 
(source: https://which-50.com/)
Question 39: What does the passage mainly discuss?
A. Knowledge drives behavior, loyalty, satisfaction.
B. A far-reaching cultural transformation.
C. The importance of experience to competitive advantage.
D. Businesses are unwilling to disrupt themselves. 

Question 40: The word "them” in paragraph 1 refers to
A. brands                            
B. markets                           
C. customers                       
D. economies 

Question 41: According to paragraph 2, what is true about Instagram and Twitter in the stated instance?
A. Their reputation famously preceded even the 4th Industrial Revolution.
B. They were the trailblazers for the experience-oriented marketing strategy
C. Prior to their advent, there were already several competitors in the field.
D. They are the one and only companies providing such revolutionary services. 

Question 42: According to paragraph 3, what is the attitude of Robert Bell towards the customers?
A. He sees them as modern slaves to consumerism.
B. He displays worship in its purest form towards them.
C. He views them as the golden goose for his business.
D. He maintains a healthy relationship of give and take. 

Question 43: What does the phrase "stepping stone" in paragraph 4 mean?
A. A person who travels without settling down for any significant period of time
B. An asset or possession prized as being the best of a group of similar things.
C. An action or event that helps one to make progress towards a specified goal.
D. An important clue to understanding something that is challenging or puzzling. 

Read the following text and circle the best answer among A, B, C, or D on your answer sheet for the questions from 44 to 50 
HISTORY LESSONS
History is the version of past events that people have decided to agree upon
Naponeon Bonapart
Think of three historical figures. What do you know about them? Where did you get your information from? The chances are that you either read it somewhere or someone who read it somewhere told you about it. Did you ever think about who wrote down these facts? How can you be sure that they are true? The thing is, many historical “truths” are historical myths. 
Let's take some examples. In America, 4th July is Independence Day, the most important day in the American Calendar, which Americans celebrate with parades and fireworks. It was on 4th July, 1776 that Congress approved the Declaration of Independence. It was a good start. However, the struggle continued for another seven years after this, with some of the most brutal fighting in the whole war, as King George III was not willing to grant America total Independence, which was the only arrangement that the American leaders would accept. So the fighting continued. The first draft on a Treaty of Peace was signed in November 1782 and in February 1783 the King officially announced that the war would soon be over. This led to the signing of the Treaty of Paris on 3rd September that same year.
Think about the discovery of America. What's the first name that comes to mind? More than likely it's Christopher Colombus.Was America really discovered by him? He had set out to reach Asia and that's where he thought he was when he came to America. But there were many people there before him. The first ones were certainly the Native Americans, thousands years before 1492. Where had they come from? Even the Vikings had made a number of expeditions, with Leif Eriksson landing there in around 1000 A.D. Perhaps Amerigo Vespucci was the discover of America. After all, unlike Columbus before him, he was the first fifteen - century explorer to realise where has was, or rather, where he definitely wasn't. so, maybe the word “re-discover” is more accurate when it comes to Columbus, if history is to give him any credit at all.
Everyone believes such historical "facts because, like you, they got them from what they thought was a reliable source. But how can such things be written down in the first place? One of the reasons must be that history is seldom cut - and - dried. The events are often complicated and messy. The achieving of American independence was a lengthy affair. Presumably 4th July was chosen as the date to celebrate because it was seen as more significant than the date of the actual end of the war. Another reason is that such myths always contain a grain of truth. Columbus was not the first person to travel to America, but he was the first fifteenth-century explorer to go there. His “re-discovery” was, from a historical point of view, extremely significant for Europe since his voyages opened up large-scale commerce between Europe and America.
History has traditionally been written by the winners. If the conquered indigenous peoples had written the history of the discovery of the New World, it would most probably have been very different, but not necessarily objective: the point of view of the conquered can be just as biased as the point of view of the conqueror. But that is not the whole story. The writing of history depends not only on the "side” the writer is on, but also on the culture and attitudes of the era it is written in.
History is always subjective. So, remember: when you read history, take it with a pinch of salt. 

Question 44: America was not actually free from British rule until __________.
A. February 1783                
B. September 1783             
C. November 1782             
D. July 1776 

Question 45: One thing that is definitely true is that _______.
A. Christopher Columbus didn't know he had found a new land.
B. the Native Amerians had always been in America.
C. the Vikings were the first to discover America
D. Amerigo Vespucci was the first explorer to travel to America. 

Question 46: People believe things that are not true because historical facts _________.
A. are written down                                                         
B. are not complicated
C. are not simple                                                              
D. are always from unrealiable sources. 

Question 47: Columbus is credited with the discovery of America because _________.
A. this historical myth happens to be completely true
B. the fact that he travelled there is true.
C. his voyage there had important consequences for 15th-century Europe
D. he wrote the history of New World explorations 

Question 48: If native people had written the history of New World, then history would have been _______.
A. objective                         
B. accurate                          
C. complete                         
D. different 

Question 49: What the writer means by "that is not the whole story” is that _________
A. The history of the discovery of the New World was never finished
B. History should not be written by the winners
C. History should always be written by the losers.
D. The writing of history depends on many factors 

Question 50: What might be a suitable alternative title for this text?
A. History: lies, lies, lies!                                                 
B. History is deception.
C. There's no history, only biography.                             
D. The pen is mightier than the sword! 
------------------ THE END ---------------
 

ĐÁP ÁN

1-C 2-B 3-A 4-A 5-B 6-D 7-A 8-A 9-B 10-D
11-D 12-A 13-B 14-C 15-B 16-B 17-D 18-B 19-C 20-D
21-A 22-D 23-C 24-A 25-C 26-D 27-C 28-B 29-A 30-D
31-D 32-B 33-C 34-A 35-C 36-A 37-D 38-A 39-C 40-C
41-D 42-D 43-C 44-B 45-A 46-C 47-C 48-D 49-D 50-C

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
THÀNH VIÊN
Hãy đăng nhập thành viên để trải nghiệm đầy đủ các tiện ích trên site
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây