Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021 (Đề 8)

Thứ năm - 03/06/2021 05:06

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2020 - 2021
MÔN: TIẾNG ANH

THỜI GIAN: 60 phút (không kể phát đề)


Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions. 
Question 1.
A.
preparation                      B. geography
C. experiment                      D. apology

Question 2.
A.
teacher                            B. achieve
C. person                             D. purchase

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the three in pronunciation in each of the following questions. 
Question 3.
A.
uniform                            B. university                     
C. student                            D. customer

Question 4.
A.
earns                               B. girls
C. eyes                                D. works

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes the following exchanges. 
Question 5. David and Mary are talking about air pollution in their city. 
- David: “Too many vehicles on the streets cause not only air pollution but also many other problems.”
- Mary: “___________ Noise pollution and road accidents are becoming increasingly serious.”
A. Oh, I don't know.
B. Are you absolutely sure? 
C. I couldn't agree more.
D. That really surprises me. 

Question 6. Ignoring his mom's advice, Jeff came home late from his friend's house yesterday.
- Jeff: "I'm terribly sorry for being so naughty yesterday." 
- Mum: “______________.” 
A. Don't worry. I'll do it
B. If you don't mind 
C. Ok. Your apology is accepted
D. I don't think so 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 
Question 7. The villagers had to work hard in the fields all day but they could hardly make _____ meet.
A. end
B. ending
C. ends
D. endings

Question 8. The children _____ that school receive a good education. 
A. attends
B. is attended
C. attended
D. attending

Question 9. He has a quick temper and easily _____ off the handle. 
A. flies
B. goes
C. runs
D. leaps

Question 10. If I _____ you, I would advise her to try the new teaching method. 
A. had been
B. am
C. were
D. will be

Question 11. The river will not begin to swell _____. 
A. as soon as some rain fell
B. until some rain falls 
C. once some rain has fallen
D. after some rain had fallen 

Question 12. I can't find my dictionary at the moment. I hope it will _____ soon. 
A. look up
B. clear up
C. come up
D. turn up

Question 13. The use of vitamin _____ and herbs has become increasingly popular among Americans.
A. materials
B. supplements
C. ingredients
D. components

Question 14. Do you mind _____ such a long way to work every day? 
A. to travel
B. travel
C. to traveling
D. traveling

Question 15. Let me _____ my memory before I get down to answering the questions.
A. resume
B. refresh
C. awake
D. ease

Question 16. Tom is _____ last person to enter the room. 
A. Ø (no article)
B. a
C. the
D. an

Question 17. Different conservation efforts have been made in order to save _____ species.
A. danger
B. dangerous
C. endanger
D. endangered

Question 18. _____ his good work and manners, he didn't get a promotion. 
A. Because of
B. Even though
C. In spite of
D. Because

Question 19. How many times have you seen him since he _____ to Edinburgh? 
A. was going
B. went
C. will go
D. would go

Question 20. Peter won't come to see you tomorrow, _____? 
A. can he
B. does he
C. will he
D. is he

Question 21. I would like to apply _____ the position of sales clerk in that company.
A. to
B. for
C. with
D. in

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 22. Don't mention soccer to Henry because he would go and play at the drop of a hat.
A. in no time
B. unquestionably
C. unwillingly
D. immediately

Question 23. She phoned me this afternoon at the office and we had a brief chat. 
A. short
B. friendly
C. lengthy
D. private

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. 
Question 24. They all encouraged my creativity and inspired me in many ways. 
A. motivated
B. rejected
C. overlooked
D. disappointed

Question 25. But for your support, our band couldn't have won the Grand Music competition.
A. show
B. contest
C. quiz
D. tour

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. 
Question 26. Helen doesn't earn as much money as her boss does. 
A. Helen's boss earns a bit less than she does.
B. Helen's boss earns as much as she does.
C. Helen earns more money than her boss.
D. Helen's boss earns more money than she does.

Question 27. The best thing for you to do is to sit down. 
A. You had better sit down.
B. You are allowed to sit down.
C. You are necessary to sit down.
D. You should be able to sit down.

Question 28. "I will pay back the money to you, Peter," said Mary. 
A. Mary apologized to Peter for borrowing his money. 
B. Mary promised to pay back Peter's money. 
C. Mary offered to pay Peter the money back. 
D. Mary suggested paying back the money to Peter. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 
Question 29. There is no denying that personal information about clients is to be treated as confident.
A. denying
B. about
C. to be
D. confident

Question 30. Athletics were his favourite sport when he was a high school student.
A. were
B. favourite
C. a
D. student

Question 31. In her art class, Fiona learned how to paint, photograph moving subjects, and molding sculptures. 
A. her
B. how to
C. photograph
D. molding

Mark the letter A, B, C, or D on the answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 
Question 32. It isn't a lovely room. Its difficult view spoils it. 
A. It would be a lovely room if its view were difficult. 
B. Provided the room had a difficult view, it would be a lovely room. 
C. But for its difficult view, it would be a lovely room. 
D. Unless the room has a difficult view, it won't be a lovely room. 

Question 33. I had picked some roses. That was when I noticed my mother's favorite vase was missing.
A. When I knew that my mother's vase was missing, I picked some roses. 
B. It was not until I had picked some roses did I notice my mother's favorite vase was missing.
C. Only when I had picked some roses that I noticed my mother's favorite vase was missing.
D. I picked some roses and only then did I notice that my mother's favorite vase was missing. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each other numbered blanks. 
Wuhan Coronavirus Looks Increasingly Like a Pandemic, Experts Say
Rapidly rising caseloads alarm researchers, who fear the virus may make its way across the globe. (34) _____, scientists cannot yet predict how many deaths may result. The Wuhan coronavirus spreading from China is now likely to become a pandemic (35) _____ circles the globe, according to many of the world's leading infectious disease experts. The prospect is daunting. A pandemic - an ongoing epidemic on two or more continents- may well have global consequences, despite the extraordinary travel restrictions and quarantines now imposed by China and (36) _____ countries, including the United States. 
Scientists do not yet know how (37) _____ the new coronavirus is, however, so there is uncertainty about how much damage a pandemic might cause. But there is growing consensus that the pathogen is readily transmitted between humans. Many scientists have found that the Wuhan coronavirus is spreading more like influenza, which is highly (38) _____ than its slow-moving viral cousins, SARS and MERS. "It's very, very transmissible, and it almost certainly is going to be a pandemic,” said Dr. Anthony S. Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Disease. 
Question 34.
A.
So                                 B. However
C. Because                       D. Although

Question 35.
A.
who                              B. why
C. which                           D. where

Question 36.
A.
other                            B. more
C. another                        D. others

Question 37.
A.
unhealthy                     B. lethal
C. dead                             D. wonderful

Question 38.
A.
legal                             B. important
C. necessary                    D. transmissible

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 
GIRLS' EDUCATION
Improving girls' educational levels has been demonstrated to have clear impacts on the health and economic future of young women, which in turn improves the prospect of their entire community. Research shows that every extra year of school for girls increases their lifetime income by 15%. Improving female education, and thus the earning potential of women improves the standard of living for their own children. 
Yet, many barriers to education for girls remain. In some African countries, such as Burkina Faso, girls are unlikely to attend school for such basic reasons as a lack of private toilet facilities for girls. Higher attendance rates of high schools and university education among women, particularly in developing countries, have helped them make inroads into professional careers with better-paying salaries and wages. 
Education increases a woman's (and her partner's and the family's) level of health and health awareness.  Furthering women's levels of education and advanced training also tends to lead to later ages of initiation of sexual activity, later ages at first marriage, and later ages at first childbirth, as well as an increased likelihood to remain single, have no children, or have no formal marriage and alternatively, have increasing levels of long-term partnerships. It can lead to higher rates of barrier and chemical contraceptive use (and a lower level of sexually transmitted infections among women and their partners and children), and can increase the level of resources available to women who divorce or are in a situation of domestic violence. It has been shown, in addition, to increase women's communication with their partners and their employers, and to improve rates of civic participation such as voting or the holding of office. 

Question 39. What can be the best title for the reading passage? 
A. Education and Violence Against Women
B. Women's Rights to Lifelong Education
C. Female Education and its Social Benefits
D. Education and Women's Empowerment

Question 40. It is stated in the first paragraph that 
A. women's educational levels have an influence on the prospect of their community
B. it is the children's schooling that helps their mothers increase their lifetime income
C. women who have little schooling often have no idea of raising their children 
D. earning their own living, women take the responsibility of running the household

Question 41. The word "barriers" in paragraph 2 is closest in meaning to ______.
A. strains
B. challenges
C. stresses
D. obstacles

Question 42. The phrase “make inroads into” in paragraph 2 can be best replaced by______.
A. celebrate achievement in
B. succeed in taking 
C. make progress in
D. take the chance in 

Question 43. The word "It" in paragraph 3 refers to ______. 
A. higher attendance rates of high schools and university education 
B. increasing levels of long-term partnerships 
C. a woman's level of health and health awareness 
D. furthering women's levels of education and advanced training 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 
A ghostly animal creeps silently through a Florida swamp. It's a rare type of big cat known as a Florida panther, one of only 80 to 100 such panthers left in the world. Scientists must work to save these remaining panthers from extinction, but their secretive nature is making it difficult. They are attaching a special transmitter to each Florida panther so they can follow their movements, range, and habits. The technology these transmitters use is called satellite tracking. 
The scientists are dedicated professionals, but they are not pioneers. Their colleagues before them have attached tiny transmitters to many different kinds of wild animals, including birds, fish and big cats. So the Florida scientists are using their methods. Firstly, they must trap and tranquillize the panther. Then, the transmitter is attached to a harness and strapped to the panther's body. Each harness is custom-designed and manually adjusted for panthers so it fits comfortably. Scientists don't want the transmitter to interfere with the panther's natural habits. The point of tracking them is to find out as much as they can about their natural habits. Once the tracking transmitter is in place, the information it records is sent to an orbiting satellite. 
The satellite can see the transmitter that is attached to the panther, even when it is out of sight of a biologist on the ground. The satellite collects information from the transmitter about the panther's exact location. Once the information is received, it is transmitted back to Earth so it can be recorded by the scientists. Scientists can use the information in many different ways. They can follow the panthers on the ground and observe their behavior. Alternatively, they can use the information to determine the panthers' ranges and to understand their social patterns. They can also track how environmental changes like weather conditions affect their movements and health. All this information can be used to provide ideal conditions for the endangered panthers. It can also be used to protect the panthers from danger. 
In the end, the panther silently slips away through the trees. Around its shoulders a transmitter is sending signals via satellite to a dedicated biologist. The biologist is using the information the transmitter provides to save the Florida Panthers from extinction. With the help of satellite tracking these beautiful cats have a better chance of survival in the modern world. 
(Adapted from http://www.thereadingplanet.com) 
Question 44. What is the passage mainly about? 
A. The use of a tracking device to protect Florida panthers. 
B. Different methods of tracking Florida panthers. 
C. Scientists dedicated to saving Florida panthers. 
D. Florida panthers' secretive nature and habits. 

Question 45. According to the passage, what information does the satellite collect from the transmitter?
A. The chance of panthers' survival
B. The panther's exact location
C. The biologists on the ground
D. The total number of panthers

Question 46. Florida panthers are characterized as the animals that _______. 
A. tend to remain hidden from people
B. are abundant in number 
C. live with the spirit of ghosts
D. can be easily followed 

Question 47. According to the passage, which of the following about the tracking transmitter is NOT true?
A. Scientists use the information the transmitter provides to save the panther. 
B. The transmitter helps scientists learn about the panther's habits. 
C. The transmitter is fastened to the panther's body for tracking purposes. 
D. The Florida panther is the first animal to be attached with the transmitter. 

Question 48. The phrase "tranquillize the panther" in paragraph 2 could be best replaced by_______.
A. feed the panther properly
B. make the panther calm or unconscious
C. put the panther in a cage
D. handle the panther carefully 

Question 49. The phrase “custom-designed” in paragraph 2 probably means _______.
A. specially made for the panthers
B. functioned according to a custom
C. skilfully created by hands
D. created by famous designers

Question 50. The word “their” in paragraph 3 refers to _______. 
A. the panthers
B. the transmitters
C. the panthers' ranges
D. the scientists
ĐÁP ÁN
1. A 2. B 3. D 4. D 5. C 6. C 7. C 8. D 9. A 10. C
11. B 12. D 13. B 14. D 15. B 16. C 17. D 18. C 19. B 20. C
21. B 22. C 23. C 24. A 25. B 26. D 27. A 28. B 29. D 30. A
31. D 32. C 33. D 34. B 35. C 36. A 37. B 38. D 39. C 40. A
41. D 42. B 43. D 44. A 45. B 46. A 47. D 48. B 49. A 50. A

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
THÀNH VIÊN
Hãy đăng nhập thành viên để trải nghiệm đầy đủ các tiện ích trên site
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây