Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021 (Đề 6)

Thứ tư - 26/05/2021 23:25

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 - 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2020 - 2021
MÔN: TIẾNG ANH

THỜI GIAN: 60 phút (không kể phát đề)


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 
All North American canids have a doglike appearance characterized by a graceful body, long muzzle, erect ears, slender legs, and bushy tail. Most are social animals that travel and hunt in groups or pairs. After years of persecution by humans, the populations of most North American canids, especially wolves and foxes, have decreased greatly. The coyote, however, has thrived alongside humans, increasing in both numbers and range. 
Its common name comes from coyotl, the term used by Mexico's Nahuatl Indians, and its scientific name, canis latrans, means "barking dog." The coyote's vocalizations are varied, but the most distinctive are given at dusk, dawn, or during the night and consists of a series of barks followed by a prolonged howl and ending with a short, sharp yap. This call keeps the band alert to the locations of its members. One voice usually prompts others to join in, resulting in the familiar chorus heard at night throughout the west. 
The best runner among the canids, the coyote is able to leap fourteen feet and cruise normally at 25-30 miles per hour. It is a strong swimmer and does not hesitate to enter water after prey. In feeding, the coyote is an opportunist, eating rabbits, mice, ground squirrels, birds, snakes, insects, many kinds of fruit, and carrion - whatever is available. To catch larger prey, such as deer or antelope, the coyote may team up with one or two others, running in relays to tire prey or waiting in ambush while others chase prey toward it. Often a badger serves as involuntary supplier of smaller prey: while it digs for rodents at one end of their burrow, the coyote waits for any that may emerge from an escape hole at the other end. 
Predators of the coyote once included the grizzly and black bears, the mountain lion, and the wolf, but their declining populations make them no longer a threat. Man is the major enemy, especially since coyote pelts have become increasingly valuable, yet the coyote population continues to grow, despite efforts at trapping and poisoning.

Question 1: The passage supports all of the following statements EXCEPT _________.
A. the coyote is a threat to humans
B. the coyote is a social animal
C. the coyote lives successfully near human populations
D. the coyote is an efficient and athletic predator

Question 2: The author mentions wolves and foxes as examples of _________.
A. prey 
B. canids 
C. rodent 
D. coyote

Question 3: The word "band" in paragraph 2 could best be replaced by __________.
A. group 
B. leader 
C. orchestra 
D. choir

Question 4: The word "opportunist" in paragraph 3 means the one who __________.
A. always has good luck 
B. likes to team up with others 
C. is very narrow in his interests 
D. takes advantage of circumstances

Question 5: The word "any” in paragraph 3 refers to __________.
A. badgers 
B. coyotes 
C. rodents 
D. burrows

Question 6: The author makes the point that the chief predator of the coyote is __________.
A. the human being 
B. the wolf 
C. the grizzly bear
D. the mountain lion

Question 7: It can be inferred from the passage that _________.
A. efforts to trap and poison the coyote will increase
B. the coyote is an intelligent and adaptable creature
C. people will continue to fear the coyote
D. the coyote is an endangered species

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.
Question 8:
- Jenny: "Are you going to see the movie "Kieu" today?"
- Jack: “____________”
A. Yes, I'm going to stay in 
B. Yes, I enjoyed it very much
C. I think so 
D. Maybe I'll be out

Question 9:
- Jim: "Would you like to do something interesting tomorrow?"
- Jane: “___________”
A. Yes, I do 
B. No, I hate it
C. Yes, it's very expensive 
D. Sure, I'd love to

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 10: Certain groups of people are not given work ________ their race or religion.
A. in spite of 
B. because of 
C. although 
D. because

Question 11: While many people choose to watch films at ________ home, I prefer going to _______ cinema.
A. the/the 
B. x/the 
C. the/x 
D. x/a

Question 12: Jack was ___________ envy when his colleagues drove up in a brand-new BMV.
A. black with 
B. pale with 
C. green with 
D. red with

Question 13: The officer __________ Linda on the highway gave her a ticket for speeding.
A. whom stopped 
B. which stopped
C. who stopped 
D. stopped

Question 14: At the centre of the Earth's solar system ________.
A. is where the Sun lies
B. lies the Sun 
C. the Sun lies 
D. does the Sun lie

Question 15: Contagious diseases like Covid-19 _________ big problem facing human beings.
A. is a 
B. is 
C. are 
D. are a

Question 16: __________ tired, you should go to bed early.
A. So as not to feel 
B. In order for not feeling
C. In order to feel 
D. So as to not feel

Question 17: If Joan had done as I told her, I think she ___________.
A. would have succeeded
B. had succeeded
C. would succeed
D. could succeed

Question 18: Even though she was _________ the other girls, Jenny didn't win the beauty contest.
A. more prettier than
B. the prettiest than
C. the prettiest among
D. much prettier than

Question 19: Like many countryside people, I __________ a glass of green tea every morning.
A. am used to drink
B. used to drinking
C. am used to drinking
D. use to drink

Question 20: I can't _________ what James is doing because it is so dark down there. 
A. turn up 
B. look into 
C. see through 
D. make out

Question 21: Melisa works hard _________ her brother is very lazy.
A. when 
B. even if 
C. whereas 
D. unless

Question 22: Charles is very keen __________ collecting stamps in his leisure time.
A. of 
B. on 
C. about 
D. of

Question 23: What _______ at 8 o'clock last night? I phoned you but couldn't get through to you.
A. had you done 
B. would you do
C. were you doing
D. did you do

Question 24: They were fortunate ___________ from the fire before the building collapsed.
A. rescuing 
B. to have rescued
C. to have been rescued
D. to rescue

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. 
Question 25: It is essential that you attend the class regularly.
A. You must have attended the class regularly.
B. You must attend the class regularly.
C. You will ought to attend the class regularly.
D. You might attend the class regularly.

Question 26: Many people believe that doing sports is a good way to lose weight.
A. Doing sports is believed to be a good way to lose weight.
B. It is believed that doing sports be a good way to lose weight.
C. A good way to lose weight is to be doing sports.
D. Doing sports is believed that it is a good way to lose weight.

Question 27: "Get away now or I will call the police", shouted the girl to the man.
A. The girl said that she would call the police if the man didn't get away.
B. The girl promised to call the police if he didn't get away.
C. The girl informed the man that she would call the police if he didn't get away.
D. The girl threatened to call the police if the man didn't get away.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the following numbered blanks.
Development economics is the branch of economics that focuses on the special (28) ________ problems faced (29) _________ poor and underdeveloped countries. (30) ________ classical economics, development economics studies the social and political factors that affect economic growth. It addresses the problem of the Third World debt and the role of the World Bank and International Monetary Fund in continuing that debt with strict repayment rules. Scholars in the field have proposed that the best long-term solution (31) __________ to excuse much of the debt. Debtor nations also must be helped to establish stable governments and self-sustaining economies. The goal is to help them become trading partners with creditor nations. An important means to that end is to (32) _________ the growth of a strong middle class. Some ways to do that include guaranteeing education for all, allowing free trade, and providing medical care. Governments must allow for elected representatives and independent court systems.

Question 28:
A.
economize
B. economy 
C. economic 
D. economical

Question 29:
A.
of 
B. by.
C. down 
D. for

Question 30:
A.
Unlike
B. Dislike 
C. Unlikely 
D. Dissimilar

Question 31:
A
. is 
B. are 
C. was 
D. were

Question 32:
A.
encourage
B. discourage 
C. weaken 
D. popularize

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.
Question 33:
A.
likes
B. boys 
C. wants 
D. heaps

Question 34:
A.
technician
B. commercial 
C. machine 
D. necessary 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 35: I thought they might be thirsty. I offered them something to drink.
A. They might be thirsty as I thought, but offered them something to drink.
B. Although they were thirsty, I offered them something to drink.
C. They might be thirsty, so I thought I would offer them something to drink.
D. Thinking they might be thirsty, I offered them something to drink.

Question 36: Jim's mother was very busy. She still played with him.
A. Jim's mother was busy enough to play with him.
B. Jim's mother was so busy that she could not play with him.
C. Busy as Jim's mother was, she still played with him.
D. Because of playing with Jim, her mother was very busy.

Mark the letter A, B, C, or D on you answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Question 37:
A.
impressive
B. advocate 
C. bacteria
D. computer

Question 38:
A.
Vietnamese
B. preferential 
C. calculation 
D. accompany

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 
At the turn of the twentieth century, people's attitudes toward money were far more conservative than they are today. Borrowing and being in debt were viewed as a moral failing, almost as a disgrace. Thrift and saving were highly prized, and people who needed to borrow to make ends meet were seen as careless, unreliable, or extravagant. The focus in the economy as a whole was on developing large corporations like railroads, oil companies, and other companies that produced basic goods and services. 
Then, in the 1920s, the economy changed. A huge network of banks and financial institutions developed, helping money to move more quickly and easily through the economy. At the same time, the economy was increasing its focus on consumer goods-clothing, cars, household appliances, and other things that individuals buy. To help promote the sale of these items, consumers were encouraged to buy on credit. If they could not afford an item right away, a store or a bank might lend them the money, which they could pay back in installments. 
With the development of consumer credit and installment purchases, people's attitudes toward debt and spending changed. The model citizen was no longer someone who was thrifty, buying only what he or she needed. People were respected less for being thrifty than for knowing how to use their money to buy as many things as possible - an attitude that persists at the turn of the twenty-first century. 

Question 39: What is the main point the author makes in the passage?
A. Being thrifty is a value that persists at the turn of the twentieth century.
B. In the 1920s, the economy focused more on consumer goods than on corporations.
C. Changes in the economy and consumer credit have altered attitudes toward money.
D. People are generally less conservative than they were in the past.

Question 40: According to the passage, which of the following is NOT a belief that was commonly held in the early twentieth century?
A. People who buy as many things as possible are respectable.
B. Owing someone's money is a moral failing.
C. People who save their money are respectable.
D. People who borrow money for necessities are careless and unreliable.

Question 41: What helped money move more quickly through the economy in the 1920s?
A. The rate of loan repayment
B. The growth of railroads 
C. The increase in installment purchases
D. The growth of banks and financial institutions

Question 42: The author mentions cars as an example of __________.
A. an extravagant purchase 
B. a consumer goods
C. a household appliance 
D. a new invention

Question 43: According to the passage, how did the rise of consumer credit change people's attitudes toward debt and spending?
A. Attitudes toward debt and spending became more conservative.
B. Extravagant borrowing and spending became highly prized.
C. Spending wisely became more respectable than being thrifty.
D. People used credit to buy only what they needed.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 44: The couple got divorced because they found they were incompatible.
A. able to share an apartment or a house 
B. able to budget their money
C. capable of having children 
D. capable of living harmoniously

Question 45: While looking for the dictionary, the boy came across some of the childhood photos.
A. took by mistake 
B. discovered by accident
C. looked for a reason 
D. found on purpose

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 46: Neither the boss nor all the members of the staff is working overtime today.
A. Neither 
B. nor all 
C. is 
D. overtime

Question 47: Nadine fancies watching TV, reading books and hang out with her classmates after school.
A. fancies 
B. reading 
C. hang out 
D. her

Question 48: Ambitious parents often feel disappointing if their children do not meet their expectations.
A. Ambitious 
B. disappointing
C. do not 
D. their expectations

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 49: Everyone hopes that the Covid-19 vaccine will be mass-produced soon.
A. produced in great numbers 
B. produced with high cost
C. produced in small numbers 
D. produced with low cost

Question 50: Jack gave a detailed chronology of the events of the World War I in his essay.
A. discrepancy 
B. time sequence 
C. disaster 
D. catastrophe 
------THE END------


ĐÁP ÁN

1-A 2-B 3-A 4-D 5-C 6-A 7-A 8-C 9-D 10-B
11-B 12-C 13-C 14-B 15-D 16-A 17-A 18-D 19-C 20-D
21-C 22-B 23-C 24-C 25-B 26-A 27-D 28-C 29-B 30-A
31-A 32-A 33-B 34-D 35-D 36-C 37-B 38-D 39-C 40-A
41-D 42-B 43-C 44-D 45-D 46-C 47-C 48-B 49-A 50-B

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây