Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022

Thứ tư - 22/06/2022 03:43
Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from that of the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 01.   A. hours               B. pumps                   
                        C. solves              D. rains
Question 02.   A. heat                  B. death                     
                        C. ready                D. weather

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Question 03.    A. confide             B. approach              
                         C. install                D. enter
Question 04.    A. volunteer          B. protection             
                         C. conclusion        D. attention

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 05. People don’t like the way he shows off, ______?
A. don’t they                B. do they                  
C. does he                   D. doesn’t he

Question 06. The room is being ______ at the moment.
 A. was cleaned           B. cleaned                    
 C. cleaning                 D. clean

Question 07. John is very brilliant ______ crosswords.
A. with                         B. for                          
C. at                            D. about

Question 08. ______ he worked, the more he earned.
A. More hard               B. Harder                  
C. The harder              D. The hardest

Question 09. She was wearing a ______ dress to dine out with her family.
A. dirty old flannel       B. old flannel dirty    
C. flannel old dirty       D. dirty flannel old

Question 10. When the teacher came in, the pupils ______ games.
A. Are playing              B. were playing         
C. played                     D. had played

Question 11. He always did well at school ______ having his early education disrupted by illness.
A. in spite of                 B. on account of        
C. in addition to            D. even though

Question 12. ______ there, she will have made a big cake
A. When you come        B. After you came     
C. Until you comes        D. When you will come

Question 13. ______ in 1939, the Borne Bridge is one of the many grand projects of the Depression era.
A. Completing                B. Completed            
C. Complete                   D. Completes

Question 14. Ecotourism is any type of tourism to relatively ______ natural areas for the enjoyment of natural, cultural and historical features.
A. disturbed                    B. disturb                  
C. undisturbed                D. disturbance

Question 15. A love marriage, however, does not necessarily ______ much sharing of interests and responsibilities.
A. take over                     B. result in                 
C. hold on                        D. keep to

Question 16. To Michelle, her father is the greatest person in the world and he always sets a good  ______ for her.
A. role                              B. action                     
C. example                      D. behaviour

Question 17. Our Import–Export Company Limited will have to ______ sales during the coming year.
A. expand                         B. enlarge                  
C. extend                          D. increase

Question 18. Mr. Park Hang Seo, a Korean coach, is considered a big ______ in Vietnam football.
A. bread                            B. cheese                   
C. sandwich                      D. egg

Question19. Your store needs a bold sign that will catch the ______ of anyone walking down the street. That may help to sell more products.
A. eye                               B. peek                       
C. flash                             D. glimpse

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSES T in meaning to the underlined word (s) in each of the following questions.
Question 20. This special offer is exclusive to readers of this magazine.
A. presentable                 B. rewarding            
C. attractive                     D. limited

Question 21. The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favourite films.
A. advertisements            B. contests                          
C. businesses                  D. economics

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22. His boss has had enough of his impudence, and doesn't want to hire him any more.
A. respect                         B. agreement            
C. obedience                    D. rudeness

Question 23. She was like a cat on hot bricks before her driving test.
A. nervous                        B. comfortable          
C. depressed                    D. relaxing

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.
Question 24. Jane is talking to Billy about the meeting.
- Jane: “Is everybody happy with the decision?”  - Billy: “______”
A. That sounds like fun.                                   B. Yes, it is certainly.
C. No, have you?                                             D. Not really.

Question 25. Linda and Daisy are talking about the environment.
- Linda: “Our environment is getting more and more polluted. Do you think so?”
- Daisy: “         . It’s really worrying.”
A. I don’t agree                           B. I don’t think so     
C. I can’t agree more                  D. I’ll think about that. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.
Coincident with concerns about the accelerating loss of species and habitats has been a growing appreciation of the importance of biological diversity, the (26) ______ of species in a particular ecosystem, to the health of the Earth and human well-being. Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated tropical rain­forest habitats. Relatively little has been said, (27) ______, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life.
            An alien exploring Earth would probably (28) ______ priority to the planet's dominants - most distinctive feature - the ocean. Humans have a bias toward land (29) ______ sometimes gets in the way of truly examining global issues. Seen from far away, it is easy to realize that landmasses occupy only one-third of the Earth's surface. Given that two thirds of the Earth's surface is water and that marine life lives at all levels of the ocean, the total three-dimensional living space of the ocean is perhaps 100 times (30) ______ than that of land and contains more than 90 percent of all life on Earth even though the ocean has fewer distinct species.
                                                                    (Source: https://goo.91/GRvin7V)
Question 26.      A. number                   B. each                       
                           C. amount                   D. few
Question 27.      A. therefore                 B. thus                        
                           C. however                  D. instead
Question 28.      A. make                       B. have                       
                           C. give                          D. bring
Question 29.      A. who                          B. when                     
                           C. that                           D. whose
Question 30.      A. higher                       B. bigger                    
                           C. greater                      D. larger

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.
The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. The second son said no – it was covered with green buds and full of promise. The third son disagreed, he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfilment.
The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but one season in the tree’s life. He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are – and the pleasure, joy, and love that come from that life – can only be measured at the end, when all the seasons are up. If you give up when it’s winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfilment of your fall.
Don’t judge a life by one difficult season. Don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest.
(source: https://www.beliefnet.com)
Question 31. Which best serves as the title for the passage?
A. The Seasons of Life                                  B. The Observation of a Tree
C. Father and Four Sons                               D. Love all the Seasons in a Year

Question 32. According to the paragraph 2, what did the second son see in his turn?
A. The tree was gloomy, withered and crooked.
B. The tree was in buds and teeming with vigor.
C. The tree was blossoming and gave off a sweet scent.
D. The tree was bountifully fruitful, brimming with life force.

Question 33. The word “laden” in paragraph 2 is closest in meaning to ______.
A. loaded                                     B. decorated             
C. enhanced                                D. given

Question 34. The word “they” in paragraph 3 refers to ______.
A. the four sons                            B. green buds            
C. trees, people                            D. the pleasure, joy, love

Question 35. According to the paragraph 4, what is the lesson the father wanted to impart to his children?
A. Moral lessons can come from the most unexpected and ordinary things.
B. No matter what season it is outside, you always have to cherish it.
C. The old age of humans is similar to the winter of nature.
D. Persevere through the difficulties and better times are sure to come sometime sooner or later.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the answer to each of the question.
In 1812 a young man called James Barry finished his studies in medicine at Edinburgh University. After graduating he moved to London where he studied surgery at Guy’s Hospital. After that the popular young doctor joined the army and over the next forty years had a brilliant career as an army medical officer, working in many far-off countries and fighting successfully for improved conditions in hospitals. It was a remarkable career - made even more remarkable by the discovery upon his death that he was in fact a she, James Barry was a woman.
No one was more surprised at this discovery than her many friends and colleagues. It was true that throughout her life people had remarked upon her small size, slight build and smooth pale face. One officer had even objected to her appointment as a medical assistant because he could not believe that Barry was old enough to have graduated in medicine. But no one had ever seriously suggested that Barry was anything other than a man. By all accounts Barry was a pleasant and good-humored person with high cheekbones, reddish hair, a long nose and large eyes. She was well-liked by her patients and had a reputation for great speed in surgery - an important quality at a time when operations were performed without an aesthetic. She was also quick tempered. When she was working in army hospitals and prisons overseas, the terrible conditions often made her very angry. She fought hard against injustice and cruelty and her temper sometimes got her into trouble with the authority. After a long career overseas, she returned to London where she died in 1865. While the undertaker’s assistant was preparing her body for burial, she discovered that James Barry was a woman.
So why did James Barry deceive people for so long? At that time a woman could not study medicine, work as a doctor or join the army. Perhaps Barry had always wanted to do these things and pretending to be a man was the only way to make it possible. Perhaps she was going to tell the truth one day, but didn’t because she was enjoying her life as a man too much. Whatever the reason, Barry's deception was successful. By the time it was discovered that she had been the first woman in Britain to qualify as a doctor, it was too late for the authorities to do anything about it.

Question 36. What is the main idea of the passage?
A. James Barry pretended to be a man to become a doctor
B. Gender discrimination among doctors in London
C. James Barry and her career overseas
D. Punishment for James Barry’s deception

Question 37. In paragraph 1, the word “remarkable" is closest in meaning to ______.
A. noticeable                      B. commented           
C. rewarding                      D. focused

Question 38. According to the passage, all of the following are true EXCEPT ______.
A. many people suspected that she was a woman
B. all people were surprised at the discovery
C. people remarked upon her small size
D. people noticed her slight build and smooth pale face

Question 39. In paragraph 2, the word “objected" is closest in meaning to ______.
A. protested                        B. agreed                   
C. protected                        D. shared       

Question 40. According to the passage, which of the following is TRUE about James Barry?
A. She lost her temper easily.                      
B. She could control her temper perfectly.
C. She never lost her temper.                      
D. She was calm and well-behaved.

Question 41. According to the passage, which of the following is TRUE about James Barry?
A. She performed her operations quickly.    
B. She performed her operations slowly.
C. She performed her operations carelessly.
D. Her patients did not like her very much.

Question 42. In paragraph 4, the word “it" refers to ______.
A. Barry’s deception
B. Barry's choice       
C. Barry’s career       
D. Barry's reputation

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 43. Her boss always had a 3-week holiday every year with his family.
A. had                         
B. 3-week                  
C. every year             
D. his family

Question 44. What happened in that city was a reaction from city workers, including firemen and policemen who had been laid off from his jobs.
A. What happened    
B. was                        
C. including               
D. his jobs

Question 45. Not until he got home did he realize he had forgotten to give her the presence.
A. got                          
B. he realize               
C. her                         
D. the presence

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 46. How long have your parents been married?
A. When will your parents get married?    
B. When did your parents last see each other?
C. When did your parents get married?     
D. When were your parents getting married?

Question 47. "Let’s go for a walk. We've been working all day”, said Joanna.
A. Joanna suggested going for a walk because they had been working all day.
B. Joanna insisted on going for a walk because they had been working all day.
C. Joanna suggested going for a walk because they have been working all day.
D. Joanna suggested going for a walk because she had been working all day.

Question 48. It is high time you made up your mind.
A. You ought to make up your mind now.  
B. Making up your mind is necessary.
C. It is possible to make up your mind.       
D. You should have made up your mind

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 49. Tom left the tickets at home. Tom regrets that.
A. Tom was sorry that he has left the tickets at home.
B. Tom wishes he hadn't left the tickets at home.
C. Tom regrets not leaving the tickets at home.
D. Tom regrets to leave the tickets at home.

Question 50. You can feel more at ease by taking part in group dating. It’s the only way.
A. By taking part in group dating can you only feel more at ease.
B. Only by taking part in group dating can you feel more at ease.
C. The only way you are by taking part in group dating can feel more at ease.
D. The way you can feel more at ease is taking part in only group dating.
_____HẾT_____

 

ĐÁP ÁN

1- B 2 - A 3- D 4- A 5- B 6- B 7- C 8- C 9- A 10- B
11- A 12- A 13- B 14- C 15- B 16- C 17- D 18- B 19- A 20- D
21- A 22- A 23- B 24- D 25- B 26- A 27- C 28- C 29- C 30- C
31- A 32- B 33- A 34- C 35- D 36- A 37- A 38- A 39- A 40- A
41- A 42- A 43- A 44- D 45- D 46- C 47- A 48- A 49- B 50- B

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   

THÀNH VIÊN

Hãy đăng nhập thành viên để trải nghiệm đầy đủ các tiện ích trên site
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây