Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 11

Thứ hai - 08/06/2020 10:06

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 11: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A. ask               B. example
    C. take              D. large
2. A. proud           B. hour
    C. your             D. sound
3. A. tongue         B. word
    C. cone             D. love
4. A. promise       B. revise
    C. stick             D. visit
5. A. need             B. read
    C. really           D. teach

B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. A. Individual              B. reputation
    C. experience             D. scientific
7. A. carpenter               B. revise
    C. ignore                    D. traditional
8. A. necessary              B. achieve
    C. poetic                    D. communicate
9. A. influence               B. modem
    C. consider                 D. different
10. A. contain                B. poisonous
      C. chemical              D. scientist

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. Nowadays most women can …… an education.
A. create
B. join
C. bear
D. pursue
12. When was that book …….. ?
A. made
B. produced
C. published
D. created
13. She is running slowly through the park. She’s …….. .
A. walking
B. riding
C. jogging
D. driving
14. An increasing number of people are now going on …….. to Egypt.
A. holiday
B. visit
C. excursion

D. trip
15. A pharmacist has to be careful in filling a(n) ……
A. examination
B. pharmacy
C. prescription
D. internship
16. He looks thin, but ……. he is vey healthy.
A. also
B. naturally
C. actually
D. consequently
17. Please …… your cigarette. I’m allergic to smoke.
A. put out
B. put down
C. put up
D. put aside
18. Be patient! Don’t ……. to learn a foreign language in a week.
A. believe
B. consider
C. think
D. expect
19. Don’t forget ……. me a call when you arrive.
A. give
B. giving
C. given
D. to give
20. ……. of the shop, my friend Roger came in.
A. Coming out
B. When coming out
C. On coming out
D. As I came out
21. Helen asked me ……. the film called “Star Wars”.
A. have I seen
B. if I had seen
C. have you seen
D. if had I seen
22. The librarian went to look in the cupboard ……. rare books are kept.
A. which
B. where
C. that
D. there
23. She can’t get home …….. she has no money.
A. unless
B. if
C. until
D. without
24. He refused to give up work, ……. he’d won a million pounds.
A. despite
B. even though
C. however
D. as though
25. Let’s go for a walk, ……. we?
A. will
B. do
C. shall
D. must
26. The newspaper report contained …….. important information.
A. many
B . another
C. an
D . a lot of
27. In the summer we often sleep in the  …… air on our terrace.
A. clear
B . clean
C. open
D. full
28. The taxi-drivers are complaining that their fares are too …….
A. small
B. little
C. low
D. few
29. He swatted a fly on the window and ……. the glass
A. slashed
B. smashed
C. cut
D. crashed
30. A walnut tree …… us from the sun on hot days.
A. fences
B. warns
C. shelters
D. prevents

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. He acts as if he (know) …… every thing perfectly.
32. I can’t find him though I (look) ….. for him for a long time.
33. I think he (leave) …… at soon at he knows the news.
34. This time next week we (stay) ……. with our grandparents in Ho Chi Minh city.
35. The baby (wake) …… up if you spoke louder.

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
I really feel obliged in helping my mother (36) …… she asks me to do so. We are a (37) ……. family with parents and only two children. My father is drawing a small salary and so we can’t (38) …… to have a servant to help in the (39) …… and housework . In the afternoon after (40) …… from school, I help my mother in her
(41) …… . Sometimes she asks me to go to the shop to buy (42) …… , but most of the time I act as a (43) …… . My brother is an eight-month old boy. Most of the time I (44) …… after my younger broker, so my mother can do her work. I really feel (45)….. that I can help my mother.
36. A. forever                B. however
      C. therefore              D. whenever
37. A. class                    B. school
      C. middle-class        D. farm
38. A. afford                  B. affording
      C. afforded               D. am affording
39. A. house                   B. kitchen
     C. garden                   D. bedroom
40. A. return                   B. returns
      C. returned               D. returning
41. A. washes                B. washing
      C. washed             D. be wash
42. A. lots of things       B. very thin
      C. things                  D. thing
43. A. baby                    B. sitter
      C. daughter              D. baby-sitter
44. A. look                     B. looking
      C. looked                 D. look forward to
45. A. satisfy                 B. proud
      C. happiness            D. comfort

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
We are all destroying the Earth. The seas and rivers are too dirty to swim in. There is so much smoke in the air that it is unhealthy to live in many of world's cities. We have cut down so many trees that there are now vast areas of wasteland all over the world. As a result, farmers in parts of Africa can not grow enough to eat. In certain countries in Asia there is too little rice. Wild animals are quickly disappearing. For instance, tigers are rare in India now because we have killed too many. However, it isn’t simple enough to talk about the problem. We must act now before it is too late to do anything about it. Join us now. Save the Earth.
46. Smoke is harmful to human health.
47. There are only a few tigers exist in India.
48. Wild animals are threatened by extinction. 
49. We have planted many trees recently.
50. The seas and rivers are polluted now.

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
There is one planet that still (51) …… and teases scientists, mainly because it (52) …… have an atmosphere to obscure observation, yet it is not big enough for sufficiently accurate telescopic (53) ….. The fact that it is also very close to the sun also makes it (54)…… for astronomers.
However, space telescopes have told us a lot more (55)…… Mercury. It is rather similar to Earth's mon, and to (56) …… . There are mountainous areas covered with craters and large valleys (57) ……. are uncratered. The moon’s valleys have fewer cracks and the ridges (58)   smoother. Mercury’s valleys are filled with volcanic rocks, similar to on the moon, yet there is no evidence of volcanoes, even extinct ones, on (59) …… , as there is on both Mars and the moon, and of course here on Earth.
So, scientists presume the valleys on Mercury were caused by different things, that is to say not by (60)……, but by very large meteorites, which also caused the cracks in the terrain and left the ridges rough and uneven. More and better photos of Mercury are needed to prove what are at present at best only hypotheses.

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. The editor welcomes (correspond) ……. from readers on any subject.
62. Unfortunately we lack the resources to (modem) ……… .
63. It was a (touch) ……… story that moved many of us to tears .
64. The hurricane caused terrible (destroy) ………… along the coast.
65. I have never worked for such a considerate (employ) ……. .

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
66. Jack London, that was a famous American writer, wrote many great novels.
67. Those French teachers are the most interested teachers we have ever known.
68. He didn’t arrive in time seeing her.
69. They’re hungry enough to ate all this cake.
70. He wants to meeting his old friends again.
71. You should to move to a larger house.
72. You had better to go now.
73. The phone is being repair now.
74. People are killed wild animals for food. 
75. The author has writing a special book for children.

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. He forgot about the bag until he got home.
Not until …………………………….
77. Phong looks very happy. His father has given him a present.
Phong, whose …………………………………
78. He was a fool to say that.
It is …………………………………..
79. The weather was expected to be fine.
We didn’t ……………………………
80. I tried as hard as I could, but I just couldn’t get the money.
No matter …………………………………….

ĐÁP ÁN
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. C; 2. C; 3. B; 4. B; 5. C
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. C; 7. A; 8. A; 9. C; 10. A

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11.D; 12. C; 13. C; 14. A; 15. B
16. C; 17 A; 18. D; 19. D; 20. D
21. C; 22. B; 23. B; 24. C; 25. C
26. D; 27. C; 28. C; 29. B; 30. C
B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. knew; 32. have looked
33. will leave; 34. will be staying
35. would wake

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. D; 37. C; 38. A; 39. B; 40. D
41. B; 42. C; 43. D; 44. A; 45. B 
B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
46. T; 47 . T; 48. T; 49. F; 50. F
C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
51. fascinates
52. Doesn’t;
53. observative.
54. difficult
55. about
56. Mars
57. which
58. are
59. Mercury
60. volcanoes

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. correspondence
62. modernize
63. touching
64. destruction
65. employer
B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
66. that —> who
67. interested —> interesting
68. seeing —> to see
69. ate —> eat
70. meeting —> meet
71. to move —> move
72. to go —> go
73. repair —> repaired
74. killed —> killing
75. writing —> written
C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. Not until he got home did he remember about the bag.
77. Phong, whose father has given him a present, looks very happy.
78. It is foolish of him to say that.
79. We didn’t want the bad weather.
80. No matter how hard I tried, I just couldn’t get the money. 
Bản quyền bài viết thuộc về Sachgiai.com. Ghi nguồn Sách giải.com khi đăng lại bài viết này.

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây