© Copyright Sách Giải.com

Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 10

Thứ sáu - 05/06/2020 10:53

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 10: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

Loading...
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phím gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A. Italian          B. companion
    C. librarian       D. Asian
2. A. nation          B. translation
    C. preparation  D. mansion
3. A. eight            B. weight
    C. sleight         D. height
4. A. break           B. steak
    C. great            D. seal
5. A. heal             B. great
    C. meal            D. heat

B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với từ còn lại.
6. A. magazine     B. telephone
    C. volunteer     D. medicine
7. A. sociable       B. reserved
    C. generous      D. humorous 
8. A. delivery       B. equipment
    C. electricity     D. experiment
9. A. remember    B. understand
    C. invent          D. exhibit
10. A. festival       B. folktale
      C. household   D. tradition

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. I don’t …… what people think about the way I dress.
A. matter
B. care
C. attend
D. concern
12. You can’t compare those two hotels. They’re not ……. die same.
A from
B. in
C. on
D. at
13. I enjoy working as his secretary, but he is such a perfectionist that it’s ……
A. exhausting
B. exhaustive
C. fatigued
D. sleepy
14. It’s becoming more and more ……. that the Government has lost the confidence of the nation.
A. understood
B. apparent
C. anticipated
D. expected 
15. You …… better be careful not to miss the train.
A. would
B . should
C. had
D . did
16. By half past ten tomorrow morning I ……. along the motorway.
A. will drive
B. am driving
C. drive
D. will be driving
17. If we had known your new address, we ……. to see you.
A. came
B. will come
C. would come
D. would have come
18. …… the time you get to the theatre, the play will have finished.
A. Until
B. In
C. By
D. On
19. It was ……. hot day that we decided to leave work early.
A. so
B. such
C. a so
D. such a
20. ……. the rise in unemployment, people still seem to be spending more.
A. Nevertheless
B. Despite
C. Meanwhile
D. Despite of
21. Give me a word …. with S.
A. beginning
B. began
C. begins
D. begin
22. I hope we will be able to avoid ……. anyone.
A. disappointment
B. disappointed
C. disappointing
D. disappoint
23. I wouldn’t say that I was rich, but I’m ……..
A. affluent
B. wealthy
C. flash
D. comfortable
24. I haven’t got any money at all. I’m completely ……..
A. broken
B. hard up
C. short
D. broke
25. Could you lend me some money? I’m a bit ……. at the moment.
A. hard up
B. tight
C. indebted
D. down-and-out
26. They live in a huge villa in France*.
A. in luxury
B. with luxury
C. luxurious
D. with fortune
27. It’s a really area. Everyone’s got expensive houses and cars there.
A. affluent
B. comfortable
C. luxurious
D. fortunate
28. I wouldn’t say they were rich, but they’re certainly ……       
A. wealthy
B. well-earned
C. well-off  
D . well-kept
29. Money’s very …… this month, so we can’t afford to go out.
A. broke
B . tight
C. hard
D . hard up
30. I mustn’t borrow any more money - I’m already badly  ………
A. in deed
B. on loan
C. in debt
D. in doubt

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31.  …….. you (joins) us on a two-day trip to Da Lat?
32. When he was your age, he (use) …… to walk 5 kilometres to school every morning.
33. My penpal and I (write) ….. once every month since 2007.
34. This is the first time I (read) …… this Shakespeare’s novel.
35. No one (ever ask) …… me that question before.

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
Many people now (36) ….. that teachers give students too much homework. They say that it is unnecessary (37) ……. children to work at home in their free time. (38) …… , they argue that most teachers do not properly plan the homework tasks they give to students. The result is that students have to repeate tasks which they have already done (39) ….. school.
Most people agree that homework is unfair. A student (40) ….can do his homework in a quite (41)…… comfortable room is in a much better position (42) ….. a student who does his homework in a small, noisy room with the television on. Some parents help their children (43) ….. their homework . Other parents take (44) …… interest at all in their children's homework.
It is important, however, that teachers talk to parents about homework. A teacher (45) ……. suggest suitable tasks for parents to do with their children. Parents are often better at teaching their own children!
36. A. think          B. thinking
      C. thought      D. thinks
37. A. from          B. by
      C. for              D. at
38. A. therefore    B. however
      C. maybe        D. moreover
39. A. in               B. by
      C. for              D. at
40. A. which         B. whose
      C. who         D. why
41. A. but             B. and
      C. or               D. now
42. A. than           B. good
      C. many         D. much
43. A. by              B. through
      C. in front of  D. with
44. A. not             B. none
      C. nobody      D. no
45. A. needn’t      B. shouldn’t
      C. mustn’t      D. should

B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
Learning a language is, in some ways, like learning how to fly or play the piano. There some differences, but there is a very important similarity. It is this: learning how to do such things needs lots of practice. It is never enough simply to “know” something. You must be able to “do” things with what to know. For example, it is not enough simply to read a book on how to fly an aeroplane. A book can give you lots of information about how to fly, but if you only read a book and then try to fly without a great deal of practice first, you will crash and kill yourself. The same is true of learning the piano or learning a foreign language. Can you speak English well without having lots of practice? “Practice makes perfect” is what every learner of a foreign language should know.
46. Information about flying from books is enough for someone to fly. 
47. Language learners can make their English perfect without practice.
48. Talking to a native speaker can be a good way to speak English well.
49. It is dangerous to try to fly without any real practice.
50. Learning the piano and learning to fly are the same in an important way.

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
(51)  …….. the twentieth century with the remarkable (52) …… in scientific and other knowledge, (53) ……. dictionaries have to be made for a group of (54) …... There are some very large dictionaries (55) …….. contain all the words (56) …… the English language, but they are (57) ……. convenient to use. They are too heavy and (58) ….. up too much room.
Students of a foreign language (59) ……. a dictionary which contains all the words in common use in their (60) …… language and the ones they are trying to learn.

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. Although the Ao Dai is the (tradition) …… dress of Vietnamese women, not many of them wear it at work. 
62. Our school has a lot of (qualify) …… teachers.
63. When you take an exam, you are an (examine) ………
64. I watch the news everyday because it’s very (inform) ………
65. The Internet is a very useful means of (communicate) ……….
66. I like him because he is such a  (cheer) …… person.  
67. Some of these traditional dressed have been (modem) ……….
68. Many Vietnamese women continue to to wear the unique and (fashion) …….. dresses.
69. Lan wants to become a fashion (design) ……… when she grows up.
70. Although its services are not very good, the hotel is (convenience) ….. for the beach.

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
71. The driving test in which we were success lasted four days.
72. These elephants, after which die zoo-keeper is looking, is orphan.
73. The two young boys, with whom you are acquainted, are not kindly. 
74. We have not determined the time when well arrive at Paris.
75. The harbour where they are going to arrive is the more comfortable one.

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. Those things are good to know.
       It’s ………………………….
77. The hardware of that computer was infected With viruses.
      Viruses ………………………………..
78. She was kind to think of us.
      It ………………………….
79. She had to do the washing, but she didn’t.
     She forgot ……………………
80. His father is interested in fishing.
      His father ……………………….

ĐÁP ÁN
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. D; 2. D; 3. D; 4.D; 5. B
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. C; 7. B; 8. C; 9. B; 10. D
II. NGỮ ÂM
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. B; 12. B; 13. A; 14. B
15. C; 16. D; 17. D; 18. C
19. D; 20. C; 21. A; 22. B
23. D; 24. D; 25. A; 26. A
27. A; 28 .C; 29 . B; 30. C
B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. will - join
32. used to
33. have written
34. have read
35. has ever asked

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. A; 37. C; 38. D; 39. D;  40. C
41. B; 42. A; 43. D; 44. D; 45. D 
B. Đọc đoạn văn và chọn T (true) hoặc F (false).
46. F; 47 . F; 48 .T; 49. T; 50.T
C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
51. In
52. increase
53. special
54. words
55. which
56. in
57. not
58. take
59. need
60. own

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. traditional
62. qualified
63. examinee
64. informative
65. communication
66. cheerful
67. modernized
68. fashionable
69. desinger
70. convenient

B. Xác định lỗi sai và sửa lại cho đúng.
71. success —> successful
72. is orphan —> are orphan
73. kindly —> kind
74. at —> in
75. more —> most

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. It’s good to know those things.
77. Viruses infected the hardware of that computer.
78. It was kind of her to think of us.
79. She forgot doing the washing.
80. His father is fond of fishing. 
Bản quyền bài viết thuộc về Sachgiai.com. Ghi nguồn Sách giải.com khi đăng lại bài viết này.
Loading...

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây