Đề luyện thi Tiếng Anh 9 nâng cao - Đề số 05

Thứ tư - 03/06/2020 04:51

Đề luyện thi Tiếng Anh nâng cao dành cho học sinh lớp 9, đề số 05: gồm các phần: ngữ âm - ngữ pháp - đọc hiểu - viết. Có đáp án và hướng dẫn giải.

I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chím phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A. century                  B. but        
    C. industry                 D. until
2. A. days                      B. scientists                  
    C. films                      D. makers
3. A. how                       B. however
    C. now                       D. shown
4. A. ones                      B. pictures
    C. places                    D. decades
5. A. motion                  B. position
    C. production            D. decision

B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. A. cinema                 B. rapidly
    C. photograph           D. however
7. A today                      B. passage
    C. follow                    D. history
8. A. century                  B. camera
    C. completely             D. musical
9. A. discover                B. introduce
    C. beginner                D. appearance
10. A. sequence              B. minute
     C. enjoy                    D. actor

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích hợp nhất để điền vào chỗ trống.
11. The bridge is a marvelous work of engineering and ………
A. destroy
B. destruction
C. destructive
D. destructively
12. Work on the production line is monotonous and lacks …….
A. variety
B. various
C. varied
D. variable
13. He owns a series of …… across the US and beyond.
A. industries
B. industrials
C. industrious
D. industrialize
14. He says he’ll tell the authorities but it’s just an empty ……
A. threat
B. threaten 
C. threatening
D. threateningly
15. I’m sick of …….. heart liberal politicians.
A. blood
B. bloody
C. bleed
D. bleeding
16. In the movie, he plays a concerned and …….. father trying to bring up two teenage children on his own.
A. sense
B. sensitive
C. sensible
D. senseless
17. As a child I had an ……. friend called Polly.
A. image
B. imagine
C. imaginative
D. imaginary
18. Phone me if there are any new ……….
A. develop
B. developed
C. developing
D. developments
19. If you don’t have anything …… to say, I’d rather you kept quiet.
A. construct
B. constructors
C. constructive
D. construction
20. A healthy body will be able to fight off the illness …… without the use of medicine.
A. nature
B. natural
C. naturalize
D. naturally
21. The plot was surrounded by a stone wall and ……. with flowering trees.
A. planted
B. destroyed 
C. eliminated
D. worried
22. For them, the house’s main  …… lay in its; quiet country location.
A. interest
B. value
C. conserve
D. cost
23. Farmers were dumping or burying the …….. animals.
A. ill
B. sick
C. endangered
D. diseased
24. The baby was bom with a surprising …….. of black hair.
A. grass
B. bush
C. tree
D. plant
25. There were so many different ……. of bread that I didn’t know which to buy.
A. varieties
B. differences
C. types
D. changes
26. The bay …… by the enemy many years ago.
A. was used to be attacked
B. used to be attacked
C. was used for being attacked
D. used to attack
27. The report will be read ………
A. at the conference by Dr. Blake at 3 p.m.
B. at the conference at 3 p.m. by Dr. Blake 
C. by Dr. Blake at the conference at 3 p.m.
D. at 3 p.m. by Dr. Blake at the conference
28. That man has never been known …… before.
A. lie
B. to lie
C. lying
D. has had
29. Tom is having someone ……. the newspaper to her.
A. bring
B. to b ring
C. bringing
D. who brings
30. We don’t get anyone …….. kitchen everyday.
A. clean
B. to clean
C. cleaning
D. who cleans

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc
31. I (see) ……. a car accident while I (wait) …… for you on this corner yesterday.
32. Mr Huy (be) …….. principal of our school since last year.
33. We (not live) …… in England for 2 year now.
34. I (never forget) ……. what you (jus tell) …….  me.
35. When I last (stay) …… in Cairo, I (ride) …….  to the Pyramids in a camel that my friend (borrow) ……. the day before. 

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
The (36) …… lives in the hot part of Africa. It is a mammal. Its babbies drink (37) …..  from the mother’s body. The hippopotamus is a (38)  …….. animal. It (39) ….. four tons. The hippopotamus eats (40) …… plants . It is a (41) ……but it spends a of time in the water. During the day it sleeps beside a river or lake. It can close its nose and stay (42) ……. water for ten minutes. Its ears, eyes, and nose are high (43) …… on its head. It can stay with its body under the water and only its ears, eyes, and nose (44) ……. the water. Then it can breathe the (45) ……. .
36. A hippopotamus     B. elephant
      C. bear                     D. crocodile
37. A water                   B. milk
      C. honey                  D. wine
38. A small                    B. long
      C. thin                      D. large
39. A. tall                       B. heavy
      C. weighs                 D. high
40. A some                     B. only
      C. many                    D. much
41. A reptile                   B. animal
      C. mammal              D. rodent
42. A. on                        B. at
   C. above                  D. under
43. A. down                   B. up
      C. along                   D. from
44. A. above                  B. under
      C. on                        D. from
45. A. fragon                 B. smoke
      C. air                        D. gas

B. Đọc đoạn văn và trả lời câu hỏi
A Russian scientist recently said that a spaceship from another planet crashed in Siberia in 1908. He believed that a spaceship exploded 1.7 kilometers above Siberia. The Russia goverment kept that report secret and said that it was a giant meterite which crashed in Siberia.
There are more than 30 reports from people who have seen a mysterious object or UFO in the sky. They said that UFO was a bright object with a fan-like tail. The object was probably a Chinese lantern balloon. “Some probably sent it up before the mid-autumn festival”, a scientist from the Royal Observatory said. “The last time the Royal Observatory received reports of a UFO was over thirty years ago in 1970”, the scientist said.
46. What happened in 1908?
………………………………………………
47. How did Russian government react to the crash?
………………………………………………
48. How did they describe UFO?
………………………………………………
49. How did a Royal Observatory’s scientist think of UFO?
………………………………………………
50. When was the last time UFO seen, according to the Royal Observatory?
………………………………………………

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
In a village on the east coast of Scotland, people were waiting anxiously for news. Two of their fishing-boats (51) …… been caught in the storn (52) ……. had blown up daring the night. In the cottages round the harbour people stood at their door, too worried to talk.
The rest of the fishing fleet had (53) …… the harbour before dark, and the men from these ships waited and watched with the wives and families of the missing men. Some had (54) …….. thick blanket and some flasks to hot drinks, knowing that the men (55) …… be cold and tried. As dawn began to break over (56) …..  the east, a smal1 point if light was see in the darkness of the water and a (57) …….. minutes later, there was a shout. Before long, the two boats (58) ….. turning in, past the lighthouse, to the inside of the harbour. The men (59) …… helped out of their boats, and although they were stiff (60) …… cold and tiredness, they were all safe.

IV. VIẾT
A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. We are concerned with the physical and (psychology) ….. well-being of our employees.
62. I’m trying to be more (adventure) …… with my cooking.
63. My most (embarrass) ….. moment was trying to introduce a woman whose name I couldn’t remember.
64. The prime minister denied that the new visa requirements were part of a (hide) ….. agenda to reduce immigration.
65. We spent a (luxury) ……. weekend at a country hotel.
66. (Tragic) ….. , the side-effects of the drug were not discovered until many people had been seriously damaged by it.
67. There is possibly less chance of another World War while the last one is within (live) ……. memory.
68. Please give (generous) …… to Children in Need.
69. Brian’s always very (smart) ……. dressed.
70. The (discover) ……. of a body in the undergrowth started a murder enquiry.

B. Sắp xếp các từ cho sẵn thành câu hoàn chỉnh.
71. Regular exercise / not / in / but / help / only / controling / weight / but / illness / prevent / also. 
72. It / lessens / which / risk of heart disease / the / to / is / a threat / over fifty / men.
73. allows / and / us / it / of / get / rid / to / tenseness / frustration.
74. The / brain / during exercise / some / releases chemicals / called / endorphins / associated / happiness and relaxation / are / which / with.
75. Exercise / taken regularly / improves / fitness / our body / mind / the / of / and.

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. It was wrong of you to allow a 4-year-old child to walk home alone.
You should ………………………………….
77. I could realize how important the family is only after I left home.
Not until …………………………………….
78. Mrs. Green is proud of her son’s contribution to the play.
Mrs. Green is proud of what ………………………………
79. The recruited very few young engineers.
Hardly  ………………………..
80. Only two out of the five rooms we have booked have air conditioning;.
We have booked five rooms, only ………………………..

ĐÁP ÁN
I. NGỮ ÂM
A. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.
1. A; 2. B; 3. D; 4. C; 5. D
B. Chọn từ đánh dấu trọng âm khác với những từ còn lại.
6. D; 7. A; 8. C; 9. B; 10. c

II. NGỮ PHÁP
A. Chọn từ hoặc cụm từ thích họp nhất để điền vào chỗ trống.
11. B; 12. A; 13. B; 14. A
15. D; 16. B; 17. D; 18. D
19. C; 20. D; 21. A; 22. B
23. D; 24. B; 25. C; 26. B
27. A; 28. B; 29. A; 30. B

B. Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc.
31. saw - was waiting
32. has been
33. haven’t lived
34. wilt never forget - have just told
35. stayed - rode - had borrowed – borrowed

III. ĐỌC HIỂU
A. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau.
36. A; 37. B; 38. D; 39. C
40. B; 41. C; 42. D; 43. B
44. A; 45. C

B. Đọc đoạn văn và trả lời câu hỏi.
46. A spaceship from another planet crashed in Siberia in that year.
47. The Russia goverment kept that report secret and said that it was a giant meterite which crashed in Siberia.
48. They said that UFO was a bright object with a fan-like tail.
49. He considered that the object was probably a Chinese lantern balloon and sent up before the mid- autumn festival.
50. In 1970.

C. Đọc đoạn văn và điền từ vào chỗ trống.
(51). Had
(52). which/ that
(53). reached
(54). Bought
(55). Would
(56). in
(57). few
(58). were
(59). we re
(60). with/ from

A. Hoàn thành câu bằng dạng đúng của từ trong ngoặc.
61. psychological
62. adventurous
63. embarrassing
64. hidden
65. luxurious
66. Tragically
67. living
68. generously
69. smartly
70. discovery

B. Sắp xếp các từ cho sẵn thành câu hoàn chỉnh
71. Regular exercise not only help in controling weight, but also prevents illness.
72. It lessens the risk of heart disease which is a threat to men over fifty.
73 . It allows us to get rid of tenseness and frustration.
74 . During exercise, the brain releases somechemicals called endorphins, which are associated with happiness and relaxation 
75. Exercise taken regularly improves the fitness of our body and mind.

C. Viết lại câu sao cho nghĩa không thay đổi.
76. You should not have allowed a four-year-old child to walk home alone.
77. Not until I left home could/ did I realize how important the family is.
78. Mrs. Green is proud of what her son can contribute I contributes to the play.
79. Hardly any young engineers were recruited.
80. We have booked five rooms, only two of which have air conditioning.
Bản quyền bài viết thuộc về Sachgiai.com. Ghi nguồn Sách giải.com khi đăng lại bài viết này.

  Ý kiến bạn đọc

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây